ГОРАН КРИЖ: Шта можемо да научимо од Словенаца

За развој сектора МСП у Словенији, кроз различите програме за развој бизниса, држава и европски фондови пласирају око 50 милиона евра годишње. Да би се побољшало пословање, потребно је скратити рокове плаћања и решавања судских спорова, укинути таксе и смањити трошкове

Горан Криж

Горан Криж

У Словенији, најразвијенијој држави од свих република бивше Југославије, која је чланица Европске уније од 2004. године, мала и средња предузећа (МСП) остварују око 70 одсто бруто домаћег производа (БДП) и запошљавају 72 одсто радника од укупног броја запослених. Брзом развоју сектора веома доприносе подстицаји државе и финансијска средства из фондова ЕУ. По стопи запошљавања и учешћу МСП у БДП-у словеначка предузећа постижу за око пет одсто боље резултате од просека чланица ЕУ. Па, иако су смањили бројне административне процедуре и прописе, а инфлација је веома ниска, у Словенији још има простора за унапређење пословног амбијента.

– Кроз различите програме за развој малог бизниса, држава и фондови пласирају малим и средњим предузећима око 50 милиона евра годишње. Очекује се да ће у наредном периоду износ средстава бити повећаван, каже Горан Криж, економски саветник у амбасади Словеније у Србији, у разговору за Економетар и наглашава да Словенија снажно подржава привреду Србије.

Словенци су међу првим инвеститорима после 2000. стигли на српско тржиште и до сада су уложили 1,2 милијарде евра. Велики проценат чине гринфилд инвестиције, које доприносе повећању извоза из Србије у Словенију и друге земље. Електронска, гумарска, фармацеутска, аутомобилска и козметичка индустрија су најразвијеније делатности у сектору МСП у Словенији. Иначе, у Србији послује око 1.500 малих и средњих фирми које су у власништву или сувласништву Словенаца.

• Које институције подстичу развој сектора МСП у Словенији?

– Предузетници најчешће користе средства словеначког предузетничког фонда и развојне банке који дају бесповратна средства и кредите, са знатно нижим каматама него у банкама. Финансијску и нефинансијску подршку пружа и Јавна агенција Словеније за подршку предузетништва, интернационализације, страних инвестиција и технологије Спирит, Привредна комора Словеније, у којој чланство није обавезно, и Министарство привреде. У оквиру програма Go International, Комора одобрава средства за подстицај извоза микро и малим МСП. Спирит организује и тендере, наступ фирми на међународним сајмовима.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕНРИКО ВЕРДОША: Како се заштитити од раста каматних стопа
  • Позив предузетницима да више користе лизинг
  • СЛОБОДАН ВЕЉКОВИЋ: Чинимо све да се повећа број осигураних предузетника
  • Јачају традиционалне везе двеју привреда
  • Најбоља решења у области дрвне индустрије
  • Бесплатни савети за управљање фирмом
  • Све више грађана заинтересовано за животно осигурање
  • Следећи број Економетра излази 6. децембра 2016.
Podelite ovaj tekst: