ЗАНАТСТВО И УМЕТНОСТ КЛЕСАРА ИВАНА ЂОРЂЕВИЋА: Познаје камен у „душу“

Занат је изучио код познатих вајара Србије. Драгоцена помоћ од државе и општине. Наруџбине стижу из многих земаља света. Клесарство доноси солидну зараду, али млади незаинтересовани за овај посао

Иван Ђорђевић поред свог уметничког рада

Иван Ђорђевић поред свог уметничког рада

Иван Ђорђевић рођен је 1978. године у Љигу, а већ као петнаестогодишњак кренуо је на посао. Позвао га је рођак Бобан да помогне у изградњи уметничко-клесарске радионице „Бертото“ у селу Бањи код Аранђеловца.

– Прионуо сам на посао и трудио се да мајсторима помогнем колико могу и од њих сам доста практичних ствари научио – прича Иван за Економетар. Када је завршена изградња уметничко-клесарске радионице, у њој сам остао пуних шест година и учио клесарски занат од познатих вајара Србије. Они су ту долазили и стварали монументална дела – сећа се Ђорђевић.

Практично искуство и умеће на обради камена, вредним радом са пуно љубави Иван је стицао од вајара Драгана Милеуснића, Миће Станића, Ајдина Путеше, Љубише Манчића, Рада Бранисављевића, Момчила Јанковића и Владана Мартиновића.

– Видите, чудна је помало моја животна и радна прича. Нисам наставио средњошколско образовање као моји другови и другарице, али сам пре њих код вајара и професора „дипломирао“ и одлично изучио клесарски занат, један од најстаријих на свету. Ја сам им неизмерно захвалан што су препознали мој таленат. Успео сам још као младић да откријем сву лепоту и сјај камена – с поносом истиче Иван Ђорђевић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕНРИКО ВЕРДОША: Како се заштитити од раста каматних стопа
  • Позив предузетницима да више користе лизинг
  • СЛОБОДАН ВЕЉКОВИЋ: Чинимо све да се повећа број осигураних предузетника
  • Јачају традиционалне везе двеју привреда
  • Најбоља решења у области дрвне индустрије
  • Бесплатни савети за управљање фирмом
  • Све више грађана заинтересовано за животно осигурање
  • Следећи број Економетра излази 6. децембра 2016.
Podelite ovaj tekst: