Странци прво осигурају, па почну да раде

Осигурање малих и средњих предузећа у Србији није довољно заступљено јер код већине још не постоји свест о значају осигурања. О томе углавном размишљају власници страних компанија које овде послују јер знају да осигурање може да им сачува бизнис. Примери српских фирми које су претрпеле штету и добиле надокнаду за сада су усамљени

stranci-prvo-osigurajuПрва прича. Једна оптичарска радња у Београду је недавно опљачкана. Када је власница дошла ујутру затекла је скоро потпуно празну радњу. Украдено је више од 90 одсто оквира за наочаре, као и машине уз помоћ којих прегледа пацијенте и обрађује стакла. Будући да је била осигурана добила је одштету од Wiener Städtische осигурања у износу од 600.000 динара, а њена годишња премија је била мања од седам хиљада динара. Осигурање јој је, између осталог, омогућило да у кратком року, за 20 дана, поново отвори радњу.

Друга прича. Пре неколико месеци власнику једног ресторана из Београда, такође осигуранику поменуте компаније, десио се пожар. Срећом, имао је осигурање грађевинског објекта, опреме и залиха. Њему је исплаћена штета од 1,3 милиона динара и у кратком року објекат је наставио да ради.

Данијела Недељковић, директорка Сектора за праћење и управљање портфељом у компанији Дунав осигурање, каже да су крајем прошле године исплатили штету предузећу које се бави прерадом смрзнутог воћа у објекту осигураника –хладњачи. У том случају дошло је до уништења залиха чија је процењена вредност виша од 40 милиона динара. То је, по речима представника овог предузећа, допринело да овај штетни догађај битно не угрози пословање.

У Уника осигурању истичу да осигурање заиста некада може да сачува бизнис и обезбеди континуитет у пословању. На пример, власник угоститељских објеката из Параћина је у време великих поплава 2014. осим стандардног пакета за осигурање малих и средњих предузећа, имао и уговорено осигурање од прекида рада услед пожара и допунских пожарних ризика. Захваљујући томе надокнађена му је материјална штета настала услед поплаве, али и губитак добити и фиксни трошкови док објекти нису радили, кажу у овој осигуравајућој кући.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕНРИКО ВЕРДОША: Како се заштитити од раста каматних стопа
  • Позив предузетницима да више користе лизинг
  • СЛОБОДАН ВЕЉКОВИЋ: Чинимо све да се повећа број осигураних предузетника
  • Јачају традиционалне везе двеју привреда
  • Најбоља решења у области дрвне индустрије
  • Бесплатни савети за управљање фирмом
  • Све више грађана заинтересовано за животно осигурање
  • Следећи број Економетра излази 6. децембра 2016.
Podelite ovaj tekst: