Економисти предлажу: Приоритети и реформе

“Економисти предлажу новој влади…” – била је тема округлог стола за којим су 29. маја били окупљени званичници Владе Србије, угледни привредници и економисти у организацији Факултета за економију, финансије и администрацију из Београда (ФЕФА). Неки од учесника су овако видели проблеме и шансе за напредовање Србије

bozidar-djelicБожидар Ђелић, потпредседник владе Србије

Степен и брзина развоја земље зависе од сарадње са Хашким трибуналом. Морају се испунити политички предуслови, јер није Србија ушла у проблем зато што је инфлација била шест или осам одсто прошле године, него зато што није изручен генерал Младић. Србија мора да изађе из идеолошке неодређености. Важни приоритети су успостављање праве везе са међународним финансијским организацијама и одвајање решавања статуса Косова од осталих питања, а нарочито од приближавања ЕУ.

Радован Јелашић, гувернер НБС

НБС ће преко прописа везаних за добровољне пензионе фондове увести додатну контролу улагања у акције и друге хартије од вредности. Мораће да се изврши додатна резервација средстава, уколико добровољни пензиони фондови улажу у акције које су само котиране, али не и листиране на берзи. НБС ће све урадити да одржи стабилност цена, а то ће бити лакше уз рестриктивнији буџет. Базна инфлација наредне године би требало да буде још нижа него ове године.

Мирко Цветковић, министар финансија

Приоритети Министарства финансија су: одржање макроекономске стабилности и учествовање у европским интеграцијама. Непосредни задаци: буџет за 2007. годину биће готов до средине јуна, биће избалансиран, без дефицита и укључиваће средства намењена НИП-у. Већ сада почињемо рад на буџету за 2008. годину.

Проф. др Горан Питић

Србија има структурне и системске проблеме. Влада треба да обнови причу о конкурентности и да више улаже у образовни систем јер погрешне концепције у образовању имају далекосежне последице.

Душан Вујовић, експерт Светске банке

Србија има много приоритета, али кључна су три: питање поверења између бизниса и владе, питање квалитета корпоративног бизниса и питање постизања резултата – од макроекономије до микроекономије. Када реши та питања, Србија може да очекује веће стране инвестиције.

Млађан Динкић, министар за економију и регионални развој

Приоритети су убрзање реформи, што подразумева завршетак приватизације, повећање запослености и извоза, равномернији регионални развој и остваривање већих прихода од туризма.

До краја јуна начинићемо конкретни план завршетка приватизације а код предузећа која не могу да се приватизују, почеће стечај уз социјалне програме. Циљ министарства је привлачење страних инвестиција, јер је Србији годишње потребно 3,5 милијарди долара страних инвестиција.

Проф. др Радован Ковачевић

Потребна је извозна стратегија јер сада извозимо само берзанске сировине које тренутно имају узлазни тренд, али то неће вечно трајати. У финансирање извоза морају да се укључе државне институције СМЕКА, Фонд за осигурање, СИЕПА… Држава треба да их докапитализује, сада имају смешно мала средства.

Небојша Савић, декан ФЕФА

Три српске развојне дилеме су: смањити заостајање у нивоу конкурентности, смањити укупно пореско оптерећење за грађане и привреду и постићи трајно одрживи раст. Потребан је већи раст бруто друштвеног производа него што је садашња стопа од пет до седам одсто.

Проф. др Дејан Поповић

Прво стратешко питање за Србију јесте у којој мери мењати пореску политику. Код нас доминирају порези који више погађају сиромашне слојеве становништва него богате. Измене у пореском систему су неопходне.

Драгољуб Вукадиновић, председник УО Металац

Потребно је да влада има визију. Потребни су нижи порези, одговорност министара, мање корупције и више сигурности, ефикасно судство, подстицање извоза (домаћа предузећа морају да извозе 40 одсто производње да би опстала), добра инфраструктура и повећање конкурентности производа да бисмо имали робу за свет.

Слободан Вучићевић, Гранд пром, Дрога Колинска

Нова влада има стратешки задатак да препозна конкурентске предности у реалном тренутку, јер предности од пре десет година више не важе. Проблема је много. На једној страни Хаг и Косово, а на другој корупција, сива економија, неефикасност, административне дозволе… Споразум ЦЕФТА је велика шанса. Треба да учимо од оних који су нам најсличнији. На пример, од Словачке која се веома брзо и добро развила.

Топлица Спасојевић, председник ИТМ

Потребно је да влада крене офанзивно у промену лошег имиџа Србије. Важно је да се доврши приватизација, реструктурисање предузећа, да се инвестира у инфраструктуру, потребне су ефикасне државне институције, стално усавршавање и едукација, да повећамо конкурентност наше робе преко снижења каматних стопа. Хрватска је недавно прогласила „извозну офанзиву“ – зашто не би и Србија?

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: