Куповина на „виђено“

Корисници „виза“ картица у Србији су за куповину преко интернета у 2006. години потрошили више од 4,5 милиона долара

Владимир Ђорђевић

Владимир Ђорђевић

Најновија истраживања Републичког завода за статистику показују да у 33 одсто домаћинстава у Србији бар један члан домаћинства користи интернет. Највећи проценат домаћинстава је у Београду (53 одсто), док је у Војводини и централној Србији тај проценат мањи (31 и 25 одсто). Најмањи проценат домаћинстава у којима бар један члан користи интернет забележен је међу онима чији месечни приход износи мање од 50 евра по члану породице.

Наводећи ове податке Владимир Ђорђевић, представник компаније Виза Интернационал (Visa International) за Србију и Црну Гору, у разговору за Економетар истиче да је појава електронске трговине у протеклој деценији значајно утицала и на економско окружење и на свакодневни живот.

– Према подацима које је објавила Виза Интернационал, у Србији је забележен значајан пораст броја трансакција „виза“ картицама путем интернета. То је још један доказ погодности електронске трговине и поверења корисника „виза“ картица у ниво сигурности „онлајн“ куповине. Корисници „виза“ картица у Србији су за куповину преко интернета у 2006. години потрошили више од 4,5 милиона долара, што представља повећање од 75,3 одсто у поређењу са 2005. годином. Током 2006. године обављено је више од 70.000 трансакција, што је повећање од 81 одсто у поређењу са истим периодом у 2005. години. Са порастом броја корисника интернета очекује се и више корисника електронског трговања – каже Ђорђевић.

• Шта је највећа препрека развоју е-трговине у Србији?

– Препреке за бржи развој постоје у неколико кључних области. Тек недавно је дефинисана законска платформа за успешну имплементацију е-трговине. Усвајањем Закона о електронском потпису и других законских аката створиће се боља основа за развој е-трговине. Друго, ниво неопходног знања у компанијама заинтересованим за е-трговину је релативно низак.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: