EMIL TEDESKI, ATLANTIK GRUPA: „Drogu Kolinsku” smo kupili parama, ne spekulacijama

Grupa nije prezadužena, niti je transakcija koju smo napravili u velikoj meri opterećena dugom. Kad je reč o prekograničnim ulaganjima, zaista mislim da je suština disproporcije u snazi ekonomije, to je naprosto ekonomska zakonitost. Svet se kreće velikom brzinom, ako stanete samo kratko, neko vas može začas pregaziti

Emil Tedeski

Nekoliko meseci posle preuzimanja slovenačke „Droge Kolinske”, Emil Tedeski, većinski vlasnik i predsednik Uprave „Atlantik grupe”, ne krije zadovoljstvo:

– Moram reći da je prijem koji smo imali od Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije do Makedonije zaista bio odličan, kaže Tedeski na početku razgovora za Magazin Biznis. – Uložili smo u kompaniju koja ima kvalitetne brendove, pozicije i izvrsne ljude, i koja se odlično uklapa sa onim što smo dosad imali i gradili u grupi. Zajedno smo već danas jedna od najvećih prehrambenih kompanija u regionu, sa širokim asortimanom proizvoda koje domaćinstva obavezno imaju. Počevši od „grand” ili „bar” kafe, „cedevite” ili „argeta” paštete. Neki od naših brendova su više lokalni, dok su „bananica”, „smoki” i „cedevita” regionalno prepoznatljivi. „Argeta” je već proizvod s evropskom perspektivom.

• Prvo se u slovenačkim, zatim u hrvatskim, pa i u srpskim medijima pisalo da ste preduzeće kupili bez para. Da li je tačno da ste pod hipoteku stavili imovinu „Droge Kolinske” da biste dobili kredit od banaka?

– Znam na šta mislite. Ali, na sreću, vremena kad su se na našim prostorima kupovala poduzeća bez novca su stvar prošlosti. „Atlantik” nikada nije učestvovao u netransparentnim procesima, niti je rastao kroz privatizaciju. Sve kompanije koje smo uključili u naš sastav kupili smo od privatnih vlasnika ili kompanija koje su listirane na berzi. Znači, transparentno, sa jasno predočenim sredstvima i strukturom finansiranja. Neke od naših akvizicija bile su temelj za više naučnih radova ili studija na uglednim poslovnim školama u regionu, ali i u Francuskoj, SAD…

• Kako je onda finansirana kupovina „Droge Kolinske”?

– Sredstvima kompanije i deoničara, uz pomoć EBRD-a i kreditnim linijama komercijalnih banaka. U procesu dokapitalizacije je učestvovalo 15 najvećih akcionara kompanije, EBRD i DEG, odnosno nemačka državna razvojna banka. Mislim da to dovoljno govori o kvalitetu naše strategije, stabilnosti „Atlantik grupe” i kvalitetu kompanije koju smo preuzeli. Sve drugo je proizvod strahova iz prošlosti i nedostatka informacija.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: