UVOD U BIZNIS: Verovali ili ne

Robert Ripli je počeo da sakuplja uvrnute i bizarne stvari početkom 20. veka. Detalje svoje kolekcije je objavljivao u novinskim stripovima 1929. godine u kojima je predstavljao neverovatne priče. Danas ima 29 Riplijevih muzeja „Verovali ili ne“ širom sveta.

Piše: Radojka Nikolić

Evo malog priloga iz ekonomskog života Srbije u 2010. godini za Riplijeve muzeje „Verovali ili ne“.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je 13. decembra 2010. godine da će inflacija nastaviti da raste u prvim mesecima iduće godine i u najgorem slučaju će dostići 14 procenata. „Inflacija će se i u prvoj polovini 2011. zadržati iznad gornje predviđene granice, ali očekujemo da se do kraja godine vrati u okvire ciljane stope od 4,5 odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto“, rekao je guverner. „Nismo zadovoljni što je inflacija iznad gornje granice, ali stanje nije apokaliptično“, ocenio je Šoškić. „Verovali ili ne“.

Privreda u Srbiji mesečno plaća 65 državnih nameta, što je nekoliko puta više nego u zemljama u okruženju i Evropi. Direktna posledica ovakvih izdvajanja su najniže plate zaposlenih u privredi u Srbiji u odnosu na iste te države. Tako je septembarska prosečna zarada u Srbiji bila 296 evra, čime smo se skoro izjednačili sa Albanijom, koja ima prosek od 295 evra. Nameti države se stalno povećavaju, a samo 2010. godine njihov broj je veći za 17. “Verovali ili ne”

Prema „Globalnom indeksu konkurentnosti“ od Srbije bolje stoji i Albanija, koja prema poslednjem izveštaju zauzima 88. poziciju, dok je Srbija na 96. mestu. Mala je uteha to što je Bosna i Hercegovina poslednja zemlja u regionu plasirana iza Srbije, na 102. mestu, budući da je i ta zemlja napredovala u odnosu naprošlugodinuzasedammesta,dokje Srbija pala za tri mesta. “Verovali ili ne”.

Od 75 preporuka iz “Sive knjige” za 2010. godinu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za pojednostavljenje administrativnih procedura za poslovanje u Srbiji, od 2008. godine do danas je prihvaćeno i rešeno samo šest. “Siva knjiga” propisa nudi nadležnim institucijama jednostavna i konkretna rešenja za preostalih 59 administrativnih problema sa kojima se suočava privreda. Sprovođenje ovih preporuka ne traži dodatne troškove niti promene sistemskih zakona, a donelo bi velike uštede privredi i učinilo je konkurentnijom. “Verovali ili ne”.

Istraživanje iz oktobra 2010. godine, kako se navodi u “Sivoj knjizi III”, pokazuje da je u prethodnih godinu dana prosečan iznos dat za mito porastao za 55 odsto, sa 164 na 255 evra. Zbog toga je korupcija na prvom mestu kao prepreka za poslovanje u Srbiji. “Verovali ili ne”.

Srbija je pre dve godine donela zakon kojim se predviđa da se neobrađena parcela obradivog zemljišta oduzme od vlasnika koji je ne obrađuje i da se dodeli na korišćenje onome ko će je očistiti od korova, obrađivati i učiniti plodnom. Po tom zakonu, u prošle dve godine nije doneta ni jedna odluka o oduzimanju zapuštenog zemljišta, iako su povećane površine zemljišta koje se ne obrađuje. “Verovali ili ne”.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin potpisao je sa direktorima preduzeća „Agromed“ iz Rusije i „Ost-Import“ iz Belorusije „Pismo o namerama“ o saradnji u oblasti stočarstva, kojim će biti omogućen uvoz 50.000 muznih grla. Time bi već od proleća 2011. godine u Srbiji bile okončane nestašice mleka. „Verovali ili ne“.

Pa, srećna vam Nova, 2011. godina! Verovali ili ne!

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: