TV SLIKE I PRILIKE: Kineska ruka prijateljstva

TV kamere su zabeležile trenutak kako Božidar Đelić, sa širokim osmehom na licu, u rukama drži pozamašan paket – upitnik EU sa više hiljada pitanja na koja valja odgovoriti dovoljno ubedljivo i pošteno. Da se svidi zvaničnicima u Briselu, ne bi li odškrinuli još neka vrata ili otvorili predpristupni fond. Eto nama radosti, dovoljno za 2011. godinu

Piše: Branislava Džunov

Kad Sanja Marinković i njene estradne drugarice u „Magazinu in“ na TV Pink ćaskaju o tome koja pevačica nosi „lažnjake“ a koja kupuje originalnu tašnu „Luj Viton“, „Fendijevo“ krzno ili „Pradine“ cipele, onda je to zabavno tračarenje. Ni one ni najveći deo gledališta ne pomišljaju da se u ovoj, lakoj konverzaciji duboko zagazilo u sivu ekonomiju, domen zaštite intelektualne svojine i autorskih prava.

Prema najnovijim pokazateljima zabeleženim na nedavnom beogradskom skupu o zaštiti intelektualne svojine, u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, piraterija pronalazi najrazličitije puteve do tržišta. Najviše se krivotvore odeća i obuća, galanterija, auto-delovi, mobilni telefoni, kozmetički proizvodi… Od šverca cigareta, iz neidentifikovanih izvora, najveću štetu ima državni budžet čijih se devet procenata puni upravo od akciza na duvan, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova Japan tobaka. Pirati su pametni i efikasni, uvek na korak ispred onih koji ih gone i suzbijaju.

Piraterija na duši

I sama televizija nosi pirateriju na duši. Još uvek se nekontrolisano puštaju filmovi i serije skinuti sa interneta. Istina, to rade manje TV stanice, ali ni RTS, medijski javni servis Srbije, nema čistu biografiju jer već godinama zakida na tantijemima pevačima i kompozitorima. Možda baš zato i izbegava da tome posvećuje više priloga. Uostalom, svakodnevno se otvara spektar najrazličitijih tema, nemoguće ih je stići i savladati. Afera „Vikiliks“ drma ceo svet, iz sfere politike širi se na ekonomiju, nervira moćnike, kvari poslove. Sarkastično je definisano da je sa otvaranjem američke diplomatske prepiske promovisano naučno novinarstvo: čitaš novine, a onda na „Vikiliksu“ proveravaš tačnost. Koja uteha.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: