MAJKL ŠTRAUS, STRAUSS HOLDING: Maratonci u biznisu

Nikada ne radimo na kratke staze. Kompanijom danas rukovodi treća generacija porodičnog biznisa koji su pre 75 godina osnovali moji roditelji. Oni su ugradili vrednosti koje su nam omogućile da rastemo i da se širimo, transformišući Štraus od lokalne izraelske kompanije u vodeću korporaciju koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda i napitaka

Majkl Štraus

Uvek se vraćamo na osnovne vrednosti Straussa, a to su strast, odgovornost, briga, smelost i tim. Naša namera je da budemo brend „broj 1” na tržištima na kojima poslujemo. Ponekad smo “broj 2”, ali je to uvek samo za neko vreme. Nismo tu da bismo ostvarili brzi profit i verujemo da je naše poslovanje uspešno zahvaljujući dugoročnom planiranju, viziji i jasnim vrednostima – kaže Majkl Štraus, predsednik i vlasnik izraelske kompanije Štraus grupe, koja je za šest godina u Srbiju investirala oko 100 miliona evra u razvoj kompanije Strauss Adriatic, proizvođača brenda Doncafe.

U razgovoru za Magazin Biznis, koji smo vodili prilikom njegovog boravka u Beogradu sredinom decembra, Majkl Štraus govori o investiciji u Srbiji, o planovima razvoja, o promenama koje je donela ekonomska kriza, o odnosu prema poslu i zaposlenima, ali nikad ne zaboravlja istorijat svog porodičnog biznisa koji je počeo tridesetih godina prošlog veka:

– Nikada ne zaboravljamo da su naši roditelji počeli biznis sa dve krave. Ja sam bio veoma mlad, igrao sam se u baricama, ali sam pomagao ocu. Veoma sam ponosan na to, znam odakle dolazim i znam da nisam sigurnosnim “padobranom” ušao u posao, već sam muzao krave – kaže Majkl Štraus. – Kasnije, tokom moje karijere, mnogo vremena sam proveo radeći u marketingu, ali ja sam čovek proizvoda. Zaljubljen sam u svoje proizvode. Imamo više stotina proizvoda u portfoliju naše kompanije i u većini smo ili “broj jedan” ili “broj dva” u zemljama u kojima radimo. Nekad neki proizvodi idu bolje, neki lošije. Zato imamo više oslonaca i imamo različite biznise i neki uvek idu dobro. Verujemo u budućnost i radimo sa mnogo strasti i odgovornosti da unapredimo kvalitet života ljudi. To je neprekidan put koji traži konstantno potragu šta možemo da uradimo bolje da bismo napredovali i razvijali se. Zato i možemo da prevaziđemo neka stresna vremena.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: