TV SLIKE I PRILIKE: Izvozne nade i kiseli osmeh

Uvek na margini društvenih zbivanja, kultura je, konačno, ušla u orbitu sa skandalom na Sterijinom pozorju. Ugledni žiri se usudio da ne dodeli nagrade i svi su se uzbudili.

Piše: Branislava Džunov

Da su priznanja podeljena, lenjo bi se ušlo u leto. Prošlo bi, kao i svake godine, sa dremljivim interesovanjem. Aha, to je onaj glumac što se nedavno pojavio na televiziji u ulozi… Baš je smešan… Ne, mislim dobar je, lepo je što su ga nagradili. I to bi bilo sve. Ovako, svi su zapenušali od zgražavanja kako se neko usudio da promeni pravila igre, da kaže: hajde da se pogledamo u oči i jedni drugima kažemo koliko šta vredi. U kulturi ima malo novca, ali da prvo pogledamo kako se deli, ko profitira i kako se ulaže, koliko zaista vrede sve te pozorišne predstave, filmovi, štampane knjige? Imamo poljuljani vrednosni sistem u kulturi i u svim oblastima života, valjalo bi ga bar malo učvrstiti, ali to je bolno i zadire u najrazličitije interese. Lakše je ćutati i plivati dalje.

Ko je na gubitku

Plivanje je nacionalni sport. Čim padne jača kiša sve propliva, zapuše se kanali, nastradaju kuće i automobili, na žalost, i ljudi. Stalno se ponavlja, ne može se protiv više sile, svi su zabrinuti, ali kao da se ništa ne preduzima. Osim što je sada manje primedbi na dejstvovanje protivgradnih raketa! Propale su trešnje i višnje, rod malina desetkovan, jabuke nisu rodile, a orasi su izmrzli. Standardan repertoar jadikovki u informativnim emisijama. Ima i potresnih reportaža: tamo neki poljoprivredni proizvođač baca zelenu salatu, propao mu posao. Slična priča o tikvicama. Čovek deli besplatno, neće da ih da trgovcu za male pare. Mana ovih priloga je što se nikad ne govori puna istina i kako je do toga došlo. Nikada se, na primer, ne kaže da je taj kukavni proizvođač sve radio na svoju ruku, hteo je brzo i, bez poreza, da zaradi, oslonio se na preprodavački aranžman. I nadrljao.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE – 5. JUN: Priroda i čovek – sinergija odgovornog sveta
  • POSLOVNI BAROMETAR KOMPANIJE KRESTON MDM: Trgovina i dalje najprivlačnija
  • DOMINO EFEKAT SA DUVANSKE NA DRUGE INDUSTRIJE Danas duvan, a sutra čokolade, pića, hrana
  • MOBILNA BIOMETRIJA U FINANSIJSKIM USLUGAMA – OKVIR OD PET FAKTORA: Novo istraživanje Mastercarda i Oksforda
  • MENADŽERSKI VODIČ: Umetnost oslobađanja suvišnih stvari
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zdrav razum
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO Utakmica između nteh kompanija i banaka
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (1): Kako da razlikujem pravi problem i rešenje od pogrešnih
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2017.
Podelite ovaj tekst: