Последњи сарач у срцу Шумадије

Аранђеловац је пре готово једног века био веома познат по бањском туризму, али и старим занатима. Времена су се променила, али за сарача Зорана Савковића има пуно посла

saraciАранђеловчанин Зоран Савковић (51) пуних двадесет година радио је у београдској компанији Борба. Био је руководилац Пословнице у Аранђеловцу и краће време руководилац Пословнице Борба за Шумадијски округ, са седиштем у Крагујевцу. Због неуспешне приватизације компаније, Зоран је остао без посла 2004. године. До данас није решена приватизација те фирме, која није регулисала претходни радни стаж запослених и личне дохотке.

– Још као дете проводио сам време уз оца Слободана, који је 1958. године у главној аранђеловачкој улици отворио сарачку радњу. Често ми је говорио да је добро да деца иду на факултет, али и да су увек на цени били добри мајстори. Имао је пуно посла и лепо је зарађивао. Купио је плац, направио велику кућу, финансирао моје и сестрино школовање, а уз њега сам брзо овладао и вештинама сарачког заната – објашњава Зоран.

Када је чувени мајстор Слободан преминуо 2001. године, Зоран ни по коју цену није хтео да стави катанац на сарачку радњу, већ је наставио породичну традицију.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: