ФРЕЈА ФОРУМ И АКАДЕМИЈА: Сарадњом се постиже више

На овогодишњем Фреја форуму, који је одржан уз подршку Европске комисије, окупило се око стотину учесника из земаља западног Балкана, затим из Шведске (земље оснивача Форума) и Турске. Упркос различитостима, многи су проблеми заједнички

konferencijaИ овогодишњи Фреја форум је показао да су проблеми женског предузетништва у региону слични, да се сарадњом више постиже, али и да је подршка одговарајућих институција Европске уније неопходна да би се остваривали бољи резултати. Учесници седмог међународног Фреја форума, који је одржан у Бриселу од 3. до 5. новембра, надају се да ће убудуће имати већу подршку управо европских институција.

Наиме, међународни Фреја форум (Форум за регионалне и европске заједничке активности) под називом „Једнаке могућности, демократија и изазови европских организација цивилног друштва“, овога новембра је одржан уз подршку Европске комисије, а окупио је око стотину учесника из земаља западног Балкана (Србија, Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија), из Шведске (земље оснивача Фреја форума) и Турске. Српску делегацију чиниле су чланице Удружења пословних жена Србије, предвођене Сањом Поповић Пантић, председницом УПЖ, Оливером Поповић, потпредседницом УПЖ, и Душицом Семенченко, координаторком Фреја форума у Србији.

У седишту Европске комисије учесници овог форума имали су прилику да од Марије Асениус, једног од функционера бриселске администрације, сазнају да је неопходно да се економске и друштвене реформе спроводе у свим земљама које намеравају да постану чланице Европске уније. „Знамо да су реформе тешке, али сам сигурна да се не би ефикасно спроводиле да није подршке ЕУ. Неке земље понекад окривљују ЕУ за тешкоће у којима су се нашле, али тај алиби није добар. Не можете само да очекујете користи од ЕУ, већ морате и да улажете у ту заједницу држава“, рекла је Марија Асениус и најавила да ЕУ пред собом има велики задатак као што је стварање сигурнијег банкарског сектора и монетарне уније.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: