Капаљке „Аквамонт система“ штеде енергију

Млада предузетница Марија Живковић, по дипломи геодетски техничар, пронашла себе у производњи пластичних делова за заливне системе који воду усмеравају директно на корен биљке

prskalice-za-travuИвер не пада далеко од кладе, каже народ. То потврђује и млада предузетница Марија Живковић из Јелашнице крај Нишке Бање која је кренула очевим стопама. Марија је завршила Геодетску школу у Нишу и стекла диплому геодетског техничара. Годину дана волонтирала је у катастру, једно време радила је у приватним геодетским агенцијама, али сталног и сигурног посла није било, иако је желела да ради у струци. Њен отац Градислав је као металостругар радио у Електронској индустрији, а кад је био надомак пензије, остао је без посла. Међутим, већ је имао радионицу за производњу металних и пластичних делова. Марија је поред оца научила како се рукује са опремом за машинску производњу, а пошто воли природу, одлучила се за производњу пластичних делова за заливне системе. Регистровала је предузетничку радњу „Аквамонт систем“ на своје име и породична традиција је настављена.

– Већ смо поседовали сву опрему за производњу машинских и пластичних елемената, тако да сам одлучила да кренем очевим стопама и да створим свој производ, свој бренд, да искористим знање које имамо у породици. Отац је металостругар који је годинама правио машинске елементе за наручиоце који су то уграђивали у своје производе, рецимо у утикаче и прекидаче за струју, правио је чак и прстенчиће за муштикле. Обрађивао је и метале и неметале, например, дрво. Али он је имао класичне стругове и све је радио „на мишиће“, што је успоравало производњу и није могао да одговори повећаним захтевима тржишта које је тражило и по неколико хиљада комада разних делова. Зато сам ја набавила савремену машину-алат за производњу пластичних елемената која може да обрађује и метале и неметале. Користећи породично искуство, одлучила сам да покренем неки свој производ, како не бисмо правили само полупроизводе за другог. Реч је о пластичној капаљки за систем „кап по кап“ који има широку примену у наводњавању – у пољопривреди, воћарству, украсним баштама, повртарству, пластеницима, декоративним двориштима и травњацима, набраја ова млада предузетница.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: