„UPGRADE IN BELGRADE 2013“: Ко може да реанимира берзу

Као један од кључних проблема који успорава раст тржишта капитала у Србији Гордана Достанић је означила изостанак са берзе великих компанија у власништву државе, попут Телекома или Електропривреде Србије

berzaБеоградска берза већ дуже време послује у веома отежавајућим околностима, али ни српској привреди није боље. Притом, слабе су шансе да убрзо дође до побољшања – и за берзу и за привреду.

Ма колико ова оцена звучала обесхрабрујуће, она је прилично реална на основу оцена које су се могле чути од берзанских и економских стручњака на отварању 12. међународне конференције „Upgrade in Belgrade 2013.“ која је одржана 19. новембра.

Стога и не чуди огорчење директорке Београдске берзе, Гордане Достанић, која је нагласила да је због лоше вођене економске политике домаће тржиште капитала поднело најтеже последице.

– Креатори економске политике требало би да препознају значај берзе и искористе механизме тог пословања за побољшање привредне ситуације. Нема оправдања да у периоду од скоро 25 година од првих реформских закона тржишне економије и реоснивања берзе још има значајних неразумевања око њене сврхе и начина пословања – рекла је Достанићева.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: