КАКО УСПЕШНО ИЗВОЗИТИ У ШВАЈЦАРСКУ

Мала и средња предузећа из области дрвопрерађивачке индустрије у Србији која желе да извозе у Швајцарску треба да производе јединствене, специјализоване производе и пронађу тржишне нише за продају, истакнуто је на радионици ”Како успешно извозити у Швајцарску и Европску унију”, коју су организовали Швајцарски програм за промоцију увоза – SIPPO и Удружење извозника Србије

svajcarskaРобна размена Србије са Швајцарском, која је у врху најстабилнијих и најконкурентнијих привреда на свету, према подацима Привредне коморе Србије (ПКС), износила је прошле године 276 милиона долара, а у првом кварталу ове 75 милиона долара, што указује да ће ове године сарадња највероватније достићи обим из 2008. године, пре избијања кризе. Швајцарска је велики увозник сировина и један од највећих извозника високософистицираних производа. Швајцарска и Србија раде на проналажењу заједничког интереса за трговинску и инвестициону сарадњу, јер су домаћим предузећима потребна нова тржишта и стратешки инвеститори. Иако је у нашој земљи активно више од 150 представништава швајцарских компанија, Србија има мали извоз производа у ту земљу, а нема ни много инвестиција из Швајцарске.

Према подацима, у првој половини ове године Србија је остварила рекордан извоз, али међу првих неколико извозника нису били мали и средњи предузетници (МСП), јер им пре свега недостају информације о страним тржиштима, нови контакти, повезивање са потенцијалним партнерима и умрежавање, али и знања о новим тржиштима. Предузетници имају и проблеме у организацији извоза и у представљању на страним тржиштима. Због тога је за њих драгоцено промовисање различитих програма и организовање радионица на којима имају више информација о страним тржиштима и о могућностима да више извозе.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: