GORAN PLAZONIĆ, HENKEL SRBIJA: Najbolji je „nevidljivi” lepak

U Srbiji je tržište lepkova postojalo i pre ulaska Henkela, tako da postoji veliki broj proizvođača. Konkurencija je svakolika, od multinacionalnih kompanija do maltene kućne proizvodnje. Svi imaju šansu. Međutim, samo zahtevi tržišta i kvaliteta određuju krajnji rezultat

Goran Plazonić

Do pre nekoliko godina, pre privatizacije proizvođača piva u Srbiji, bilo je skoro normalno da su etikete na staklenim bocama postavljene krivo, da spadaju sa boca, da se lepilo razliva u dodiru za kondenzovanom vodom. Sigurno se „pivopije” dobro sećaju tog vremena. Tada se koristila jedna vrsta lepila, potpuno adekvatna toleranciji tržišta, pa je konkurencija u oblasti lepila bila sasvim drugačija. Nakon dolaska multinacionalnih kompanija na naše tržište, zahtevi za krajnjim izgledom boce, nevezano za kvalitet samog proizvoda, porasli su. Stare tehnologije u proizvodnji lepila nisu više bile dovoljne i nametnula se potreba za drugačijim rešenjima i u domenu primene lepila.

Prethodno objašnjenje Gorana Plazonića, direktora Odeljenja industrijskih lepkova u kompaniji Henkel Srbija, možda na najbolji način ilustruje značaj proizvodnje u kojoj radi. Proizvodi Adhezivi tehnologije Henkela, konkretno lepkovi, imaju široku primenu, od avio i auto industrije, metaloprerađivačke do prehrambene industrije.

O tome kakva je konkurencija i kako je srpsko tržište izgledalo pre dolaska Henkela, u razgovoru za Magazin Biznis, Plazonić kaže:

– U Srbiji je tržište postojalo i pre ulaska Henkela, tako da postoji veliki broj proizvođača, što je generalno dobro za tržište. Konkurencija je svakolika, od multinacionalnih kompanija do maltene kućne proizvodnje. Svi imaju šansu. Međutim, samo zahtevi tržišta i kvaliteta određuju krajnji rezultat, pa je doveden u pitanje opstanak mnogih od tih proizvođača.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: