OLIVER REGL, RAJFAJZEN BANKA: Najtraženiji su krediti za obrtna sredstva i gotovinski

Tražnja za investicionim kreditima od strane privrednika značajno je smanjena, što je i očekivano u izmenjenom ekonomskom okruženju. Sa druge strane, beležimo rast tražnje za kreditima za obrtna sredstva, i to u lokalnoj valuti. Kad je reč o građanima, nije iznenađenje da su najtraženiji gotovinski krediti

Oliver Regl

Za bankarski sektor 2010. godina bila je veoma izazovna, a očekujem da će i 2011. biti vrlo slična njoj. Pozitivno je da je bankarski sektor ostao stabilan i u periodu krize. Međutim, stabilnost ne znači i profitabilnost. Istina je da je ove godine u odnosu na prethodnu profitabilnost sektora porasla, ali ako se u obzir uzme činjenica da je profit sektora prošle godine bio vrlo nizak, i nije bilo tako teško ostvariti rast. Smatram da profitabilnost ukupnog bankarskog sektora i naredne godine neće biti na značajno višem nivou od ovogodišnjeg.

Ovako je Oliver Regl, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen (Raiffeisen) banke Srbija, odgovorio na pitanje o tome šta u poslovanju banke očekuje u 2011. godini. U intervjuu za Magazin Biznis Regl upozorava da će najveći izazov za banke u 2011. godini biti kako da usklade pritisak na prihode, s jedne strane, i rastuće troškove, s druge strane.

– Ovde pre svega mislim na rezervisanje i otpis problematičnih kredita, koji su bili vodeći problem bankarskog sektora u toku ove godine, a nastaviće da to budu i naredne. U ovom pogledu, Rajfajzen banka stoji znatno bolje od proseka u sektoru, ne samo zbog značajno boljeg kvaliteta portfolija, nego i zbog toga što smo tokom proteklih godina pravili adekvatne i vrlo konzervativne rezerve za problematične kredite – po lokalnim i po međunarodnim standardima – što ne mogu da kažem za sve banke – naglašava Regl i ističe da je Rajfajzen banka u prva tri kvartala 2010. godine ostvarila bolji rezultat od planiranog, da će se taj trend zadržati do kraja 2010, te da će u 2011. godini banka nastaviti da beleži dalji rast u svim segmentima poslovanja.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: