OČEKIVANJA PRIVREDNIKA, EKONOMISTA I BANKARA OD 2011. GODINE

Dok se jedni privrednici nadaju da je najgore iza nas, drugi predviđaju da nam teški dani tek dolaze. Ekonomisti ujedinjeni u pesimizmu: u sledeću godinu ulazimo sa većim problemima uprkos ekonomskom rastu. Međunarodne finansijske institucije i dalje prognoziraju pad zaposlenosti

Odavno biznis planovi privrednika u Srbiji nisu bili tako različiti kao decembra 2010. Dok se jedni nadaju da je najgore iza nas, drugi predviđaju da nam teški dani tek dolaze. Pesimisti tako strahuju da će inflacija dogodine biti veća, dinar slabiji, dugovi privrede značajniji, standard građana niži, a državna potrošnja veća. Dragoljub Vukadinović, predsednik „Metalca“, ne krije da je jedan od njih. Zato je, kaže, za sledeću godinu napravio mnogo oprezniji biznis plan nego za ovu koja je za nama.

Ne tako daleko od Gornjeg Milanovca, u Šapcu, Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma MB“, ovih dana pravi optimističniji scenario poslovanja za 2011. godinu. Kao nepopravljivi optimista veruje da će industrijska proizvodnja biti veća i da će promet u maloprodaji nastaviti lagano da se oporavlja. Opet, ima i onih privrednika koji su po stavovima i očekivanjima ni tamo, ni ovamo. Veselin Jevrosimović, prvi čovek „Komtrejda“, veruje da je srpska privreda sada u nokautu, a odatle se ne diže tako lako. „To znači da je najgore za nama, da će oporavka biti, ali da će on biti spor i trajati godinama“, objašnjava svoj stav Jevrosimović.

Oni koji nas gledaju sa strane, prognoziraju da će dogodine ekonomski rast biti veći. Međunarodni monetarni fond, na primer, očekuje da će bruto domaći proizvod u 2011. godini porasti za tri odsto. Slična očekivanja imaju i ekonomisti Evropske banke za obnovu i razvoj (2,9 odsto). Sa druge strane, kada je o inflaciji reč, obe međunarodne finansijske institucije veruju da će Narodna banka Srbije uspeti da rast cena održi na nivou od šest odsto. I stručnjaci MMF-a i EBRD-a tako predviđaju da će inflatorni pritisci biti veći u prvoj polovini godine, da bi se u poslednjih šest meseci 2011. godine rast cena vratio u planirane okvire. Ono što brine, jeste procena da će i dogodine broj zaposlenih u Srbiji nastaviti da pada.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: