„RAD SA DALJINE“ NIJE POČEO SA PANDEMIJOM, NITI ĆE SE ZAVRŠITI KAD ONA PROĐE: Od kuće je produktivnije

Svet je već zašao u drugu godinu pandemije, a biznis joj se prilagodio koliko je mogao i još više koliko je morao.

Glavni novi fenomen planetarne ekonomije je globalni egzodus iz kancelarija, što doduše nije bilo nepoznato i pre kovida-19, ali je kao protivpandemijska mera postao veliki eksperiment i veliko iskušenje pre svega za menadžmente, što će reći da nema univerzalnog recepta, ali ima nekih već utemeljenih principa i alata za održavanje, pa i povećavanje produktivnosti dislociranih radnih timova.

Ono što je u ovom momentu sasvim izvesno, to je da potreba za fleksibilnom ili „hibridnom“ organizacijom rada neće brzo prestati i kad jednog dana prođe zdravstvena kriza, sudeći po najavama iz, pre svega, velikih tehnoloških i drugih multinacionalnih kompanija. Gugl je tako kao rok za povratak u kancelarije odredio kraj leta, odnosno ovogodišnji septembar, a Majkrosoft je vanrednu organizaciju rada oročio za kraj proleća, dok je na sasvim suprotnoj poziciji Fejsbuk, gde se očekuje da će polovina zaposlenih raditi od kuće i na kraju ove decenije.

Tviter se, međutim, opredelio za sasvim radikalan pristup u ovom pogledu i putem elektronske pošte sve zaposlene koji rade iz svojih improvizovanih kućnih kancelarija obavestio da od njih neće biti traženo da se vraćaju u korporativne.

Mada iznuđeno omasovljenje rada od kuće generalno izaziva zabrinutost menadžera kad je reč o produktivnosti, statistike pokazuju da su ta strahovanja neosnovana. Tehnologija, naime, omogućava da se i na daljinu kontroliše učinak i izbegava „prazan hod“, dok sami zaposleni izjavljuju da im putovanja do posla i sa posla uopšte ne nedostaju, kao i da su produktivniji zato što im rad kod kuće smanjuje distrakciju – manje im odvlači pažnju komunikacija sa kolegama, manje je dnevnih interakcija sa šefovima i, samim tim, manje je i stresa.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: