ПРЕДУЗЕЋЕ „МАРА“ ИЗ СОМБОРА ПОСЛЕ СРБИЈЕ ОСВАЈА РЕГИОН: Годишње припреме око 3.000 тона производа

Породица Влашкалић из Сомбора скоро четврт века успешно послује. Њихове замрзнуте производе од теста, као и облатне и коре за пите, радо купују код нас али и у региону. Предано раде, често се јављају на конкурсе и добијају средства под условима који су повољнији од комерцијалних

Радивој Влашкалић

Сомборска компанија „Мара“ је школски пример како се од мале занатске радње стиже до средњег предузећа које је познато на домаћем тржишту, али и у региону. Њихова пословна политика је једноставна. Труде се и успевају да понуде потрошачима добар однос цене и квалитета. Асортиман константно освежавају, односно уводе нове производе, а избацују из понуде оно што је потрошачима мање атрактивно. Своје производе пласирају у све велике трговинске ланце у Србији, а снабдевају и бројне мини маркете. Тржишту гoдишње испоруче 3.000 тона производа.

Производни погони и просторије за администрацију су од прошле године пресељени на нову адресу у индустријску зону, на Стапарском путу. „Мара“ је породично предузеће које воде тата Бранислав и синови Радивој и Александар. Овај бизнис је од почетка био породични. Све је кренуло сада већ далеке 1996. године када су Бранислав и супруга Савка основали СЗР за производњу облатни. Одлучили су се на тај корак јер се од плата из државног и друштвеног сектора све теже живело. Радња је добила име по бакa Maри са татине стране, која је била душа породице. Производња је почела у породичној кући у Сомбору. Тржиште их је добро прихватило, па се посао ширио. Од 2001. обогатили су асортиман разним замрзнутим пецивима.

Главни менаџер данас је син оснивача Радивој Влашкалић, економиста који је дипломирао на ФОН-у у Београду. О производњи брине други син, односно брат Александар који је дипломирао машинство и електротехнику на ФТН у Новом Саду. Обојица су у послу од малих ногу. То су млади људи чије ће пословно умеће да се развија у новим погонима, а фирма већ има 80 запослених. Данас се посао одвија на 4.000 метара квадратних, а половина од тога су погони за производњу, за разне врсте производа од теста.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕДЛОГ МЕРА ПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ: Смањити порезе и доприносе запослених
  • ОЦЕНА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Због кризе – оправдано задуживање државе
  • ЕБРД УПОЗОРАВА ДА ЋЕ ПАНДЕМИЈА НЕГАТИВНО УТИЦАТИ НА ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЈИЕ: Хитни пакет солидарности од милијарду евра
  • УБРЗATИ TРAНСПOРT ПРOИЗВOДA И УВOЗ СИРOВИНA: Чадеж: Апел ЕУ да се и Западном Балкану омогући кретање “зеленим тракама”
  • ПРИВРЕДНИЦИ ПРИКУПИЛИ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ: Компаније показују хуманост на делу
  • МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА ЗБОГ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Обнова и куповина полиса преко интернета
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2020.
Podelite ovaj tekst: