КАКО ЈЕ КОРОНА ВИРУС ПРОМЕНИО СВЕТ: Кад уместо аутомобила излазе респиратори…

Ко је могао претпоставити пре само месец-два да ће фабрике аутомобила производити – респираторе за болнице?! Чак ни у вицу се није могло наслутити да ће крајем марта Велика Британија, на пример, наручити 10.000 респиратора од конзорцијума компанија Форд, Ербас и РолсРојс, за борбу против последица вируса корона.

Исто се догодило и у Немачкој. У земљи чија је најјача индустријска грана управо производња аутомобила, стала је потражња за возилима па се захтева адаптација машина на производњу респиратора. Истовремено, текстилна индустрија је прешла на конфекцијску израду само две врсте артикала – заштитних одела и маски за лице. Са средствима за дезинфекцију је ситуација нешто лакша – њих производи хемијска индустрија, само је проблем кад понестану сировине!

Ко би рекао да ће ова година, која у свом нумеричком знаку садржи две двојке и две нуле, да почне заправо, светском катаклизмом у виду корона вируса који је поништио многе цивилизацијске тековине, осим електронике и савремених средстава комуницирања. Узалуд је достигнути технолошки и остали напредак, целом свету је преостала само борба за голи живот. Оно што би мало коме успело, успело је овом вирусу: за само неколико недеља харања, затворио је људе у кућне карантине, а многе индустрије, практично, погасио.

Па ко су, онда, добитници а ко губитници короне вируса, по ономе како стоје ствари сада, крајем марта 2020?

У губитнике свакако спадају авиосаобраћај и индустрија. Према досадашњим прогнозама међународног ваздухопловног удружења ИАТА, авиокомпаније ће изгубити бар 100 милијарди евра. Затим, губитник је туризам, као једна од највећих индустрија. Вредности глобалног путовања и саобраћаја процењене су за прошлу годину на 6,6 билиона евра, или десет одсто глобалне светске привреде. Очекује се да ове године неће путовати и до 25 милиона људи из Кине. Остале туристе из других земаља да не рачунамо… Такође, крузинг компаније су на путу пропасти, јер су усидрени сви крузери.

Следећи велики губитници су спорт и спортисти, сајмови широм света, које посећују стотине хиљада људи, а зарађују и организатори и излагачи. Губитници су и установе културе – позоришта, концертне дворане, изложбе, манифестације. Одмах ту су у губитку и ресторани, кафићи, барови, комплетна гастрономија, али и све повезане делатности.

На губитку су и тржни центри који су већ одавно постали места за породични излазак, шопинг, ручак и простор где се проводи читав дан. На губитку су и фризери, козметичари, центри за рекреацију и негу.

Модна индустрија је тек губитник! Колекције за пролеће-лето 2020, које су припремане још пре годину дана, пропале су дефинитивно, а власницима модних брендова донеле су чист губитак. Јер, модна индустрија је већ годинама уназад једна од важнијих привредних грана, чија добит се на глобалном нивоу процењује на око 500 милијарди долара годишње. Производња се одвија у преко 100 земаља света и запошљава око 25 милиона људи.

У губитнике се убраја и нафтна индустрија јер су приземљени авиони, бродови не плове, док су аутомобили углавном паркирани. Известан транспортни саобраћај се одвија, али то не може да замени економију која ради пуним капацитетом.

Па, ко су онда добитници? И те како их има. На првом месту је фармацеутска индустрија јер се лекови користе више него икад. Сви ишчекују нову вакцину, а онај ко је први пронађе, биће највећи добитник и исплатиће му се сва улагања. У добитнике се могу убројити и произвођачи заштитне одеће, хемијска индустрија, произвођачи дезинфекционих средстава, као и произвођачи хране, односно животних намирница. Ту су још и све компаније које имају онлајн продају, као и власници платформи за гледање ТВ-а, типа Нетфликс.

Али, слаба је вајда од те „добити“. Корона вирус је све нас, цео свет, претворио у губитнике. Жртве и губитке ћемо тек бројити.

Радојка Николић


У овом броју још и …

  • ПРЕДЛОГ МЕРА ПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ: Смањити порезе и доприносе запослених
  • ОЦЕНА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Због кризе – оправдано задуживање државе
  • ЕБРД УПОЗОРАВА ДА ЋЕ ПАНДЕМИЈА НЕГАТИВНО УТИЦАТИ НА ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЈИЕ: Хитни пакет солидарности од милијарду евра
  • УБРЗATИ TРAНСПOРT ПРOИЗВOДA И УВOЗ СИРOВИНA: Чадеж: Апел ЕУ да се и Западном Балкану омогући кретање “зеленим тракама”
  • ПРИВРЕДНИЦИ ПРИКУПИЛИ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ: Компаније показују хуманост на делу
  • МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА ЗБОГ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Обнова и куповина полиса преко интернета
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2020.
Podelite ovaj tekst: