ХОБИ КАО ПОСАО: Зубарску столицу заменила кристалима

Професионални пут др Драгане Ристић одредили су један случајни сусрет на мору и ретка професионална болест због које је морала да напусти стоматологију

zubarkaДа се у њен живот није умешао сплет непредвиђених околности, др Драгана Ристић из Ниша и данас би поправљала зубе. То је био њен првобитни избор, али планови често нису у складу са реалношћу. Завршила је Стоматолошки факултет у Београду где је једно време радила као волонтер. Вратила се у Ниш и наставила код једног зубара са којим је планирала да отвори приватну ординацију. Али он је умро, а њој се десио здравствени малер – оболела је од бенигног тумора тетиве, веома ретке професионалне болести коју добије један од милион стоматолога или дактилографа који имају одређене покрете прстију. Излечила се, али је добила кћерку, па је за преповијање опет морала да користи исти покрет прстију и болест се поново јавила. Када је и трећи пут догурала до операције, лекари су рекли или да престане то да ради или – оде прст.

Морала је да остави стоматологију и почела је да ради за једну фирму из Босне и Херцеговине која се бавила продајом лекова. Почетком деведесетих година та пракса је укинута, па је поново била пред дилемом којим професионалним путем да настави и он се готово сам наметнуо.

Елем, једног лета на мору је упознала људе који се баве кристалима и они су јој поклонили велику геоду аметиста. То је био њен први сусрет са минералима и није ни сањала да ће се, ево већ једанаест година, дружити са њима.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: