МОДНА КОНФЕКЦИЈА: Шумадинке облаче Парижанке

Познати рукометаш Небојша Прековић из Аранђеловца најпре је отворио текстилну фирму у Паризу, а потом у родном граду. Годишње извози 50.000 одевних предмета за жене

sumadinka-oblaci-parizaneАранђеловчанин Небојша Прековић прошао је пут у рукомету од пионира до јуниора у „Шамоту“, расаднику репрезентативаца Србије у овом атрактивном спорту. Као сениор бранио је боје и београдског „Синђелића“. На препоруку пријатеља обрео се 1985. године у француском прволигашу „Иври“, с којим је годину дана касније прославио шампионску титулу! Рукометом се успешно бавио две деценије, када му је друга љубав – мода, трасирала успешан бизнис у текстилној делатности.

– Још док сам активно играо рукомет у Паризу, често сам размишљао шта даље, када завршим спортску каријеру – прича Небојша за Економетар. Мода ме је одувек интересовала, па сам 1995. године у Паризу основао текстилну фирму са десетак запослених радника. Посао је добро кренуо на изради женске „тешке“ конфекције, па је број радника порастао на 80. Фирма успешно послује и данас и производи блејзере, комплете, сукње и панталоне. У фирми постоји и биро за креирање и дизајн модела – истиче наш саговорник.

У родном Аранђеловцу Небојша је саградио 2003. године најмодернију фабрику за производњу женске „тешке“ конфекције, са истим производним програмом као у Паризу, чије је име „Sumadija produkcion“. Запослено је стотинак, углавном радница, чија је просечна плата 30.000 динара. У послу му помаже млађи брат Зоран. Сву количину производа, 50.000 комада годишње, пласира преко париских компанија „Каро11 1,2,3“ и „Реск“, које врше дистрибуцију за француско и светско тржиште.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: