Новац сигурно стиже за регионални развој бања

Регионална развојна агенције Бачка, Агенција за развој из Темерина, општине Ада и Морахалом учествују у пројекту који реализује Универзитет у Сегедину. Пројекат ће трајати 16 месеци и обухватиће 30 бања у Мађарској и Србији, на подручју са око 2,5 милиона посетилаца годишње. Вредност пројекта је 116.000 евра, а 85 одсто је обезбедила ЕУ

banjeАктуелна очекивања од добијања датума за почетак преговора Србије о чланству у Европској унији имају, неизбежно, и финансијску страну која се односи на добијање нових средстава из фондова уније. Истина, новца у фондовима ЕУ нема више као пре седам-осам година, али има га довољно. То да ли ћемо успети да га искористимо, зависи од нас самих. Србија има добре шансе да добије средства по основу прекограничних пројеката јер смо скоро са свих страна окружени земљама ЕУ. Зато су код нас, пре неколико година, формиране регионалне развојне агенције.
Једна од оних која ће сигурно спремно дочекати датум јесте Регионална развојна агенција Бачка. Недавно су, заједно са колегама из Мађарске, ушли у нови пројекат у оквиру прекограничне сарадње. О томе шта нас очекује након „датума“ Срђан Везмар, директор Регионалне развојне агенције Бачка, каже:

– Ми смо већ повлачили новац из европских фондова, па и за формирање агенција овог типа обезбеђен је новац из једног ИПА програма. Новац смо искористили да припремимо администрацију за пројекте ИПА програма III и IV. До сада су нам били доступни и програми ИПА II који имају тежиште на прекограничној сарадњи а за које су предвиђена мања средства. Са могућностима да користимо „тројку“ и „четворку“ постаће нам доступна знатно већа средства. Програм ИПА III је намењен регионалном развоју и ту се могу обезбедити средства за инфраструктурне пројекте, за повећање конкурентности привреде као и за заштиту животне средине. Програм ИПА IV је намењен пројектима који имају за циљ повећање индустријских капацитета. Циљ је повећање конкурентности привреде региона. Они могу бити веома атрактивни за велике компаније а посебно добро могу да их искористе мала и средња предузећа. Општине из Бачке су добро искористиле ИПА II програме и сада треба да припреме програме за „тројку“ и „четворку“.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: