ВИНГ ДОО БЕОГРАД: Наша крила за европско небо

Производња је од старта била подељена у два сегмента – пројектовање, развој и израда лопатица-ротора за ветрогенераторе малих и средњих снага, и израда делова за ваздухоплове од композитних материјала. Фирма је скоро стопостотно извозно оријентисана, а главна тржишта су Немачка, Италија, Француска, Аустрија, од скоро и Естонија

nasa-krilaКомпанија Винг д.о.о. (Wing d.o.o.) из Београда основана је 1992. године, на иницијативу професора др Томислава Драговића, дугогодишњег шефа катедре за ваздухопловство на Машинском факултету у Београду. Професор Драговић био је водећи стручњак у овој области још у старој Југославији. Власник и директор фирме је његов син Вук Драговић, дипломирани инжењер машинства, који је одлучио да настави породичну традицију и такође се определио за ваздухопловство.

Усавршавање производње

Винг је настао већ у првом таласу оснивања фирми на овим просторима почетком деведесетих година, када је Вук још увек био на студијама на Машинском факултету. Предузеће је практично мировало неколико година да би затим почело да се бави инжењерингом, а крајем 2000. године и активно да послује, и одмах кренуло са производњом делова за ваздухоплове и лаке летелице.

– Уз очеву помоћ обезбедили смо један уговор за израду композитних делова и на његов предлог почели са производњом тако што смо у Вршцу изнајмили простор, запослили четири радника бившег „Јастреба“ и кренули са радом – каже у разговору за Економетар Вук Драговић, директор и власник компаније Винг д.о.о.

Производња је од старта била подељена у два сегмента: један је пројектовање, развој и производња лопатица-ротора за ветрогенераторе малих и средњих снага, а други, производња делова за ваздухоплове од композитних материјала. То су два смера у којима је фирма наставила да се развија и да функционише свих ових година.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: