И Румуни се плаше да их је све мање

У Букурешту се говори о катастрофалном убрзању пада броја житеља са несагледивим социјално-економским последицама

rumuniУ сусрет новим председничким изборима (22. новембра), шеф румунске државе Трајан Басеску поднео је пред парламентом биланс своје петогодишње владавине. У том скоро двочасовном излагању било је више речи о „државничким успесима“, а мање о пропустима и проблемима са којима се суочава румунско друштво у ово кризно време. Истина, председник Басеску је покушао да баци поглед и на будућност нације. У тој пројекцији он се, неочекивано, посебно задржао на једном „незгодном“ питању које се овде дуго политички забашуривало.

„Последњих 20 година број становника Румуније се стално смањивао. Постоје предвиђања према којима ће, у случају да се настави садашњи ниво стопе тоталног фертилитета, Румунија 2050. имати 16,7 милиона житеља, а 2075. – само 11,9 милиона“, изјавио је председник.

Као што се зна, пре две деценије на овдашњим просторима живело је око 23 милиона људи. Између два званична пописа (1992. и 2002) број житеља се смањио за 1.100 000. Статистика говори да се сада (2009) број популације свео на нешто мало преко 20 милиона. Мисли се на оне румунске држављане који живе „код куће“ с обзиром на то да се велики број њих запутио у свет „трбухом за хлебом“.

Тај „важан елемент демографске ситуације“ председник Басеску је овако оценио: „Третирање демографског питања захтева и кохерентне политике у погледу миграције. Посебно после ступања Румуније у ЕУ (2007) дошло је до праве експлозије спољне миграције. Њена главна компонента је привремена миграција ради запошљавања“.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: