У СУСРЕТ НЕДЕЉИ ШТЕДЊЕ: Штедња се враћа у банке

Девизна штедња грађана враћа се на ниво месечне и дневне динамике раста из периода пре избијања кризе. Највећи месечни раст девизне штедње у овој години остварен је током јуна – 123,1 милион евра, и јула – 122, 8 милиона евра. Штедња се током та два месеца у просеку повећавала за више од пет милиона евра дневно

stednjaПрема подацима НБС, укупна девизна штедња грађана 31. августа ове године износила је 5,24 милијарде евра. У истом периоду прошле године девизна штедња износила је 5,69 милијарди евра. Током августа ове године остварен је раст штедних улога за 69,8 милиона евра, са просечним дневним растом од 3,3 милиона евра. Банкари кажу да се девизна штедња грађана враћа на ниво месечне и дневне динамике раста из периода пре кризе. Управо повлачењем штедње из банака, у септембру прошле године, почела је да се осећа светска економска криза у Србији.

Мирослава Јовановић-Бјеличић, директорка Одељења за послове јавног дуга у Сектору за послове монетарног система и политике Народне банке Србије, у разговору за Економетар, каже да су грађани у последњем тромесечју прошле године, након ескалације светске економске кризе, повукли 965 милиона евра девизних депозита. У овој години поверење грађана у банкарски сектор се враћа. Питање штедње има посебну тежину због глобалне финансијске кризе а самим тим расте значај домаће штедње као потенцијала за даљу кредитну активност банака. Очекује се да ће поводом обележавања Недеље штедње, од 31. октобра до 7. новембра, банке традиционално понудити атрактивније каматне стопе на девизну штедњу.

– За првих осам месеци ове године девизна штедња је достигла раст од 463 милиона евра (48 одсто од износа повучених депозита). Штедња је у просеку дневно повећавана за 2,8 милиона евра. Највећи раст девизне штедње у овој години остварен је током јуна, 123,1 милион евра, и јула 122,8 милиона евра. Штедња се током та два месеца у просеку повећавала за више од пет милиона евра дневно. Ови подаци казују да се враћа ниво месечног односно дневног раста девизне штедње из периода пре кризе, каже Мирослава Јовановић-Бјеличић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: