У ПОСЕТИ ИНТЕЗА САНПАОЛО ГРУПАЦИЈИ У ТОРИНУ

Наредне године ће еврозона изаћи из кризе, па нема разлога за страховање од новог таласа економских проблема – оцењују високи представници Интеза Санпаоло групе, наглашавајући задовољство лидерском позицијом ове банкарске групације у Италији, а посебно успесима које Банка Интеза постиже у Србији

bankari-u-italijiКаматне стопе на кредите у Србији су последица општег економског стања у земљи, а не једнострана одлука банака. Али, како је ово прва година када се инфлација ставља под контролу и када је курс релативно стабилан, има разлога за оптимизам. То су све показатељи на основу којих можемо очекивати боље услове финансирања у наредном периоду. Верујем да ће у будућности падати камате на депозите, али и кредите. Али, то ће зависити од свих нас заједно.

Овако је Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Банке Интеза, прокоментарисала прилике на српском банкарском тржишту, на којем је дежурна тема – висина банкарских камата и маржи. Разговор са новинарима из Србије овога пута организован је у Италији, у Торину, 17. октобра, у делу палате Туринети која је, заправо, седиште банке Санпаоло ИМИ, а која се 2007. године спојила са Банком Интеза, стварајући групацију Интеза Санпаоло.

Данас је Интеза Санпаоло најснажнија италијанска банкарска групација и са капиталом од око 24,8 милијарди евра заузима осмо место у еврозони по висини тржишне капитализације, а једна је од петнаест највећих банака у свету. Интеза Санпаоло послује у око 40 земаља света, са 11 интернационалних банака–кћерки и три интернационалне пословне банке и услужује 19,6 милиона клијената посредством пословне мреже од око 6.500 експозитура. Интернационално пословање групације посебно је усмерено на регион средње, источне и југоисточне Европе, као и медитеранског басена, где са мрежом универзалних банака у 13 земаља услужује 8,5 милиона клијената.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: