KAKO POSLUJE PRIVREDA U REFORMSKOJ GODINI: Fiskalne uštede oborile tražnju

Dobro je da se u domenu fiskalne politike beleže rezultati i da su u budžetu od početka godine ostvarene značajne uštede, ali bez rasta privredne aktivnosti to neće imati mnogo efekta. Nije lako poslovati kada pada javna i lična potrošnja, što posledično uzrokuje pad tražnje, smatraju privrednici

 fiskalne-ustedeAfrodita Bajić, suvlasnica modne konfekcije Afrodita Mod Kolekšn, vrlo dobro zna da su za svaki sako potrebna dva rukava. Ono što se sada dešava u srpskoj ekonomiji liči joj na krojenje sakoa, ali samo sa jednim rukavom. Dobro je da se u domenu fiskalne politike beleže rezultati i da su u budžetu od početka godine ostvarene značajne uštede, ali bez rasta privredne aktivnosti to neće imati mnogo efekta. Jer, da bi uštede imale smisla, treba smanjiti udeo duga u bruto domaćem proizvodu (BDP). Ako bi se smanjili izdaci za kamate, ostalo bi više prostora za stimulisanje privrednog rasta. Ako rasta ekonomske aktivnosti nema onda je, uprkos štednji, nemoguće stvari pomeriti sa mrtve tačke.

I dok su mediji puni izveštaja iz domena fiskalne politike, naša sagovornica stekla je utisak da se realni deo privrede uopšte ne čuje. Kako kaže, nije lako poslovati u uslovima kada politika fiskalne konsolidacije podrazumeva smanjenje državne i lične potrošnje, što posledično prouzrokuje pad tražnje.

– Naša ciljna grupa su žene i to najvećim delom žene koje rade baš u državnom sektoru, kojima su plate merama štednje smanjene. Tako da ja mere štednje osećam više nego da radim u javnom sektoru. Jer, garderoba je prvo čega se čovek odriče kad se prihodi smanje. Ali, krize nisu nešto što je nama strano. U poslu smo već 26 godina, preživeli smo i inflaciju i bombardovanje, pamtimo i gore dane. Sve to nas je dodatno očeličilo, mogli bismo knjigu da napišemo o tome kako preživeti krizu – kaže Bajićeva i dodaje da je njihova strategija poboljšanje kvaliteta proizvoda, širenje tržišta i povećanje izvoza.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU Stabilno poslovanje, uz neto dobit
  • UNIDOCS BUSINESS BOX ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE Napredna verzija OSA softvera
  • BIS-WEB POSLOVNI PROGRAM Minimalni troškovi, najbolji rezultat
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Pošaljite pravu poruku
  • POSLOVNA SAZNANJA Mindfulness – prirodan lek protiv stresa
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (3) Finansijski genije dr Laza Paču
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2015.
Podelite ovaj tekst: