POSLE ODLUKE JAHUA DA OPOZOVE SVOJE “TELERADNIKE”: Radim, ali nisam na poslu

Oko 30 miliona Amerikanaca ne odlazi svakodnevno u svoje firme, već poslove obavlja od kuće, u aranžmanu kome se još vagaju prednosti i mane

Marisa Mejer

Marisa Mejer

To se od Marise Mejer nije očekivalo. Glavna šefica tehnološkog giganta Jahu, koja je dužnost preuzela u julu prošle godine, da bi se pet meseci posle toga porodila (u 37. godini, beba je bila “prvo, pa muško”), i na posao vratila posle samo dvonedeljnog “porodiljskog”, opozvala je sve “teleradnike” kompanije koja ima ukupno 14.000 zaposlenih. One koji su svoje “radne obaveze” obavljali ne dolazeći svakodnevno na posao, već radeći od kuće, što je, zahvaljujući svestranim komunikacijskim napretkom koji je doneo internet, postalo ne samo moguće, nego za mnoge kompanije i poželjno, pre svega zbog veće produktivnosti koje je donelo.

Nije se to očekivalo od gospođe Mejer zbog toga što je misija Jahua, veterana u internet biznisu, pre svega, povezivanje ljudi na daljinu, dakle bez fizičkog prisustva. “Telerad” je, sem toga, jedan od velikih trendova podjednako u velikim i malim kompanijama širom sveta: računa se da samo u Americi između 20 i 30 miliona zaposlenih radi upravo tako. Podaci za ostatak sveta ne postoje, ali je to kao rešenje sa mnogobrojnim prednostima prihvaćeno univerzalno.

Povećana produktivnost koja proističe iz ovakvog aranžmana je potvrđena u mnogim istraživanjima. Veću radnu efikasnost je donela pre svega činjenica da su, zbog toga što vreme “na poslu” i “kod kuće” u ovom slučaju nije jasno razdvojeno, zaposleni spremniji da rade više sati nego što je zvanično radno vreme, a da za to ne ispostavljaju račun. Sem toga, pošto na ovaj način izbegavaju putovanje, bilo javnim prevozom bilo sopstvenim automobilima, manje su izloženi i stresu koji izazivaju jutarnje i večernje gužve u metroima i na autoputevima. Takođe, ako su roditelji, manje brinu o deci (jer su joj uvek na raspolaganju), opušteniji su… Dodatni podsticaj je i što poslodavci time štede na poslovnom prostoru i pratećim troškovima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: