UMETNOST I BIZNIS: U lavirintima Diznijevog mjuzik centra

Testamentarnu želju Volta Diznija da izgradi velelepni muzički centar ispunila je njegova supruga Lilijan, uz pomoć grada Los Anđelesa, brojnih donatora i uz kreativni duh jednog od najboljih arhitekata sveta, Frenka Gerija

diznijev-mjuzik-centarU lep sunčan nedeljni dan, najlepše je obilaziti kulturna zdanja u Los Anđelesu, a posle toga otići na laki „italijano ručak“ na Sanset bulevaru u neki od, prepunih gostiju, restorana.

Čitav jedan kompleks zgrada u samom centru grada, Dauntaunu, čini muzički centar, ali i čuveni izložbeni prostor MoMA. U „Doroti Čendler“ zdanju, pre mnogo godina, bila sam na premijeri opere „Zamak Plavobradog“ Bele Bartoka, u režiji oskarovca Vilijema Fridkina. Dok smo na platou ispred čuvene zgrade Losanđeleske opere, u kojoj su se donedavno dodeljivali i „oskari“, uz čašu šampanjca ćaskali i čekali početak, lako me je gurnula rukom rođaka, pokazujući pogledom na sićušnog, raspričanog sve uz brzu gestikulaciju čuvenog glumca Toma Kruza, dok se meni pogled zakovao za markantnog Sidnija Poatjea! Nešto kasnije, u gornjem foajeu pratili smo, stolica uz stolicu, Sidni sa suprugom, ja i toliki drugi posetioci, zanimljivo predavanje o Bartoku, njegovom delu i operi koju ćemo slušati, o izvođačima… Dolazak u operu i za Amerikance koji su smislili slogan „vreme je novac“, ovde je ritual, ovde se nigde ne žuri, to je celovečernji izlazak. Tada je u neposrednoj blizini, na Velikoj južnoj aveniji dovršavano zdanje, budući velelepni, arhitektonski pandan čuvenoj Sidnejskoj operi, Volt Dizni muzički centar.

Onda sam ponovo došla u grad gde se događa „California dream“ i kao na kakvo poklonjenje, krenula da vidim i to čudo ljudskog duha, Diznijev muzički centar.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: