TV SLIKE I PRILIKE: Ej Koštano, Koštano…

Očigledno, promenjena je medijska strategija pa smo dobili „Važna obaveštenja“ direktno poslata iz Vlade Srbije u vidu specijalnih, televizijskih spotova, sa porukom da je ukinuto 138 parafiskalnih nameta, između ostalih, firmarina i taksa za isticanje reklame…

Piše: Branislava Džunov

Srbija miriše na ajvar. Koliko muke da se stigne do tog ukusnog specijaliteta. Ove godina paprika rodila i prosto mami da se peče, ljušti, prži i pakuje u tegle koje imaju reprezentativno mesto na policama u ostavi. Zadivljujuće je koliko već, tradicionalno, opterećene domaćice ulažu strpljenja i truda u pripremanje ovog gurmanluka (koji su drugi zaštitili). Televizija u tome pronalazi svoju egzotiku, snima one neverovatne prizore ispred višespratnih zgrada kako komšije okupljene oko bubnjare ili primitivnog roštilja peku džakove ovog crvenog zlata. Nije higijenski, ali niko to ne pominje, nema veze… Komšije se druže, zajedno piju kafu i pripremaju se za zimu. Ljudi smo, imamo iste nevolje, malo se ispomažemo, to je najvažnije. Patetično i arhaično.

Svet grabi napred, gazi preko najslabijih i teži da se izbavi iz krize koja je stigla u domen nobelovca kao što je gospodin Pol Krugman, ekonomista i analitičar koji nas je nedavno posetio. Uz sve poštovanje za njegovu sposobnost da dobro naplati svoju pamet, primećujemo, nije rekao ništa što već nismo znali. Ne mari, pokušao je da nas ubedi kako razume našu situaciju. Nekome je bilo neophodno da on malo zatalasa, pokaže kako nikome nije lako i pruži zrnce utehe da će nam laknuti kad se oporavi Evropska unija. Veliko saznanje i olakšanje za komšije koje su pravile ajvar!

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: