ISKOSA GLEDANO: Manje Nemačke ili više Nemačke

 

OLAND ILI EVROPO DOLAZIM: Pošto je bivšoj životnoj saputnici neočekivano duhovito odgovorio da u životu stvarno nije napravio ništa sem četvoro dece, neuspešne pokušaje ne računajući, novi francuski predsednik Fransoa Oland brzo je otposlao poruku novoj dami, staroj Evropi, kratku: dolazim!

Piše: Ruža Ćirković

Jer, cela Evropa čeka da nešto preduzme baš Francuska, kolevka ljudske jednakosti, solidarnosti i slobode. A posle „onog kvislinga Sarkozija“, ovom me kvalifikacijom iznenadi jedan ovdašnji ozbiljan čovek, koji je od Francuza sa Monmartra hteo da napravi špekulante sa berze. I nasuprot starom nemačkom arogantnom maniru da sve urede po svojoj, prezahtevnoj meri. Dan posle koga je socijalista Oland legalno i legitimno počeo da se šepuri iz Pariza po Evropi, ugledni nemački nedeljnik Špigl nazvao je danom koji će promeniti sve. Drugi su se nemački mediji ponadali javno da će velike (berzanske) pare brzo smanjiti predsednika velike Francuske pre nego što on i smisli kako bi da smanji narastajuću dominaciju susedne Nemačke i ostvari obećanja o stavljanju pod kontrolu pohlepe velikog kapitala. Tako bi berze nesumnjivo prvoj dami i Evrope i sveta, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, prištedele bar jedan od frontova koji se pred njom jedan po jedan otvaraju kako se bliži za nju odsudna sledeća izborna godina. Ipak, pobeda socijaliste Fransoa Olanda mogla bi da promeni celu Evropu.

GRCI, Grci, grci: Iza Olanda stoji velika Francuska, iza Grčke velika istorija. Moć grčkih sindikata da na ulice izvedu gotovo sve živo što hoda u Grčkoj, u današnjem je svetu, malo je reći, retka. Prema nekim komentarima hrani je činjenica da u sindikalnoj praksi Grčke ne postoji kultura sporazumevanja nego samo ulica. Za razliku od, recimo, sindikalne prakse Austrije gde je ulica gotovo nezamisliva. Tek, Grci su na proteklim parlamentarnim izborima glasali tako da se vlada stroge štednje namenjene isključivo vraćanju dugova ne da sastaviti.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: