ŠANGAJ – MEGAPOLIS NA ISTOKU KINE: „Pariz Istoka“ ili grad budućnosti

Ovaj grad sa oko 20 miliona stanovnika pravi je svetski megapolis čija brza modernizacija, kao i njegova veličina, deluju gotovo zastrašujuće i istovremeno fasciniraju evropskog posetioca

Sve statističke podatke koje pročitate o brzo rastućoj kineskoj ekonomiji, o razvoju industrije, o rastu kupovne moći stanovništva, o stranim kompanijama koje su uspešne zahvaljujući proizvodnim pogonima u Kini, sve to i još mnogo toga što ima ukus i miris Azije, možete uživo da proverite u Šangaju. Upravo to se nama dogodilo ovog proleća kada smo posetili ovaj grad.

Šangaj sa oko 20 miliona stanovnika pravi je svetski megapolis čija brza modernizacija, kao i njegova veličina, deluju gotovo zastrašujuće i istovremeno fasciniraju evropskog posetioca. Neki su ga prozvali „Pariz Istoka“, ali je on svoju savremenu upečatljivu fizionomiju dobio u dve faze: u 19. i 20. veku. Naime, zahvaljujući evropskom uticaju, pre svega Engleza koji su u 19. veku ovde imali koncesije i podizali građevine i naselja u svom stilu, Šangaj je dobio zgrade i bulevare koji posetioca na trenutak mogu podsetiti na velike evropske metropole. A potom je, krajem 20. i početkom 21. veka, ovaj megapolis-luka dobio nove simbole: stospratnice i brojne višespratnice koje su ga promovisale u poslovni, ekonomski i finansijski centar Kine.

Ali, da krenemo redom, iako u ovom ogromnom gradu ima toliko sadržaja da se može tek ponešto izdvojiti. Dakle, što se samog imena tiče, Šangaj na kineskom znači „na moru“. Logično, jer grad je smešten na obalama reke Huang Pu koja se uliva u deltu reke Jangce, a potom u Istočno kinesko more. Šangaj je površinski i populaciono najveći grad u Kini, a istovremeno i najvažniji kineski poslovni, industrijski, saobraćajni i finansijski centar.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: