Srpska elita u Kembridžu

Broj studenata iz Srbije koji studiraju u Kembridžu svake godine se povećava. Naši studenti su među najboljima. Šta ove stručnjake čeka po povratku u Srbiju

Da je ljudski potencijal trenutno najvredniji resurs kojim raspolaže Srbija, potvrdio je britanski ambasador Majkl Devenport kada je početkom juna u svojoj beogradskoj rezidenciji upriličio razgovor na temu školovanja naših studenata u Velikoj Britaniji i mogućnosti njihovog zapošljavanja po povratku u zemlju. Tom prilikom zanimljivu diskusiju inicirali su predstavnici Čivning društva i Pexim fondacije, koji su izneli podatke o impresivnom broju naših studenata i stručnjaka u Velikoj Britaniji i naglasili da to zahteva izradu društvene strategije koja će odrediti načine stipendiranja i kasnijeg zapošljavanja ovog dela mlade populacije.

Ekipa produkcije Beosat je, pripremajući TV serijal o našoj mladoj eliti, u jeku ispitnog roka boravila u Kembridžu, Oksfordu i Londonu i tamo razgovarala sa studentima iz Srbije. Taj program publici će biti prikazan krajem leta, a za Magazin Biznis prenosimo najupečatljivije utiske.

U suncem okupanom Kembridžu idilične slike studenata koji veslaju, uče na travnjacima ili žurno promiču u svojim crnim svečanim odorama. Miks nacija i kultura iz celog sveta i među njima studenti iz Srbije, po uspehu često najbolji. Da to nije lokalpatriotsko preterivanje potvrđuje Majkl O’Salivan, direktor Cambridge Overseas Trust fonda:

– Broj studenata iz Srbije koji studiraju u Kembridžu svake godine se povećava. Ovde ne dobijaju svi studenti stipendije, ali većina onih koja dođe iz vaše zemlje prima neku vrstu finansijske pomoći od svojih koledža. Ako me pitate zašto, odgovor je zato što su jako dobri.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: