TOPLICA SPASOJEVIĆ, PREDSEDNIK UO TENISKOG SAVEZA SRBIJE: Tenis je veliki biznis

Zarađuju i igrači, ali u teniskom biznisu, ipak, najviše zarađuju korporacije. One dobro znaju da iskoriste svoja ulaganja. Jedan kineski biznismen, vlasnik kompanije Serđo Takini, napravio je odličan posao kad je potpisao ugovor sa Novakom Đokovićem. Rast interesovanja za tenis u Kini i Noletova pozicija najboljeg tenisera sveta, napraviće veliki profit toj kompaniji

Toplica Spasojević

Niko još precizno nije izračunao koliko se novca okreće u teniskom biznisu na planeti, ali je izvesno da je, naročito u prošle dve decenije, „beli sport“ postao veliki biznis. U čvrstoj vezi sa nekada elitističkim sportom, kojim su mogli da se bave i da ga posmatraju samo bogati, danas se okreću i „prave“ milijarde dolara i evra. Individualno, teniser koji pobedi najviše dobija, dosta dobija i drugoplasirani u finalu, ali istovremeno su stvorene velike mogućnosti da zarade korporacije, sponzori i mnogi drugi na Vimbldonu, US Openu, Rolan Garosu…

Srbija danas ima svetskog prvaka u tenisu – Novaka Đokovića i stoga postoje svi razlozi za zadovoljstvo: njegovo lično i njegove porodice, pre svega. Ali, neprocenjivo je važno što je Srbija preko Novaka i drugih mladih poklonika tog sporta, doživela rebrending u zemlju uspešnih tenisera.

Ipak, posmatrano iz biznis ugla ostaje pitanje – šta je sve u igri u tenisu kao biznisu? Predsednik Upravnog odbora Teniskog saveza Srbije, uspešni srpski biznismen Toplica Spasojević, u ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis govori o tenisu kao biznisu, o tome kako se puni i prazni budžet Saveza za koji je zadužen, koliko je novca potrebno da „odraste“ jedan solidan mladi teniser, kao i o tome ko i koliko zarađuje u tenisu u svetu. Kako je, dakle, tenis dostigao ovoliku popularnost?

– Tenis krasi vrhunska dinamičnost, gledljivost, relativno je razumljiv za praćenje. Zbog svega toga, tenis je postao planetarni fenomen. Ali, za postizanje vrhunskog rezultata tenis nije jeftin. Znamo od roditelja Novaka, Jelene, Ane, koliko im je bilo teško. Nekada su tenis mogli da igraju samo bogati. Sada je mnogo demokratičnije i igraju ga i oni koji nisu izrazito imućni. Tenis je postigao masovnu popularnost i zato što je televizija veoma gledana, pa je moguće pratiti mečeve. Takođe, tenis je posebno doprineo razvoju poslovanja sportskih kompanija. One su dostigle vrhunac u prošlih 20 godina. Prihodi su počeli da premašuju 10 milijardi dolara ili evra. Sećam se vremena od pre dve decenije kada sam, u spoljnotrgovinskim poslovima, počeo da radim sa kompanijama kao što su Najke, Ribok, kasnije i Fila. Tada je bilo nemoguće dostići i dve milijarde dolara prihoda, a sada je to deset puta više.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: