DR VLADIMIR GLIGOROV: Malo je verovatno da će se ponoviti kriza iz 2008.

Globalna kriza je donela velike promene, mada sve one nisu posledica finansijske krize. Evropska unija je značajno oslabljena, posebno posle odluke Britanije da je napusti. No, u svetskoj trgovini, položaj EU je očuvan, ako ne i ojačan. SAD su i dalje najveća privredna sila, ali Kina sada ima mnogo veću ulogu. Tu je i uspešan napredak Indije. Uopšte, treći svet je mnogo značajniji nego što je bio

Vladimir Gligorov

Kako izgleda svetska ekonomija deceniju posle krize – da li su sve posledice otklonjene i koliko su se globalne ekonomske okolnosti promenile – jedno je od pitanja u ekskluzivnom intervjuu Magazina Biznis sa dr Vladimirom Gligorovim, saradnikom Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije i poznatim ekspertom za balkanske i tranzicione ekonomije. Ocenjujući posledice globalne krize, dr Gligorov kaže da su promene velike:
“Mada, nisu sve promene posledica finansijske krize. Ali, rezultat je da je Evropska unija značajno oslabljena, posebno posle odluke Britanije da je napusti. No, u svetskoj trgovini, položaj EU je očuvan, ako ne i ojačan. SAD su i dalje najveća privredna sila, ali Kina sada ima mnogo veću ulogu. Tu je i uspešan napredak Indije. Uopšte, treći svet je mnogo značajniji nego što je bio”, naglašava dr Gligorov. On smatra da je Rusija značajno oslabljena, da je strukturno, Kina najveća industrijska sila, ali da EU, zahvaljujući pre svega Nemačkoj, nije izgubila korak. Indija takođe. SAD, UK i druge zemlje prolaze kroz različite vidove strukturnih promena koje, uglavnom, nemaju neposrednu vezu sa finansijskom krizom, napominje dr Vladimir Gligorov.

• Koje su nove opasnosti i odakle dolaze, po svetsku ekonomiju?

– Trenutno, protekcionizam. Na duži rok, strukturne promene. Razvijene zemlje se deindustrijalizuju, i to nije mali društveni i politički problem. Uz to, demografske promene i kretanja stanovništva nailaze na prepreke u nacionalističkom svetskom sistemu. To su krupni problemi i rizici za demokratsko odlučivanje.

• Čemu nas je naučila globalna ekonomska kriza?

– Da je finansijski sektor rizičniji nego što se mislilo zato što je globalizovan i stoga inherentno nedovoljno i neadekvatno regulisan. U EU, da je potrebna centralizacija nadzora, koja se i sprovodi, sporo kao i sve u EU.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: