JELENA MIHIĆ MUNJIĆ: Pitajte nas pre nego što odlučite, posle je kasno

Računovodstvo, revizija i finansijski konsalting su ključni za uspešno poslovanje svake kompanije. Zato su poreski savetnici i računovođe danas postali neizbežni “strateški partneri” svakog biznisa. Naša prednost je veliki broj klijenata i pristup velikom broju problema koje treba rešiti. Na taj način raste i naša baza znanja

Jelena Mihić Munjić

U srpskoj poslovnoj javnosti je već postalo jasno da kompanija može da raste samo ako ima zdrave osnove, a za to su veoma važni i kvalitetni finansijski izveštaji. Ranijih decenija profesija računovođe je često bila nipodaštavana. Vlasnicima firmi je bilo važno samo da imaju nekoga da im proknjiži cifre, a nisu bili svesni šta sve može da se izvuče iz tih knjiga i koliki strateški značaj imaju za kompaniju. Međutim, početkom 21. veka, dolazak stranih firmi u Srbiju nametnuo je disciplinu vođenja knjiga, a savetodavna podrška revizorskih kuća postaje veoma značajna u odlučivanju i upravljanju kompanijom.

Na ovaj način Jelena Mihić Munjić, direktorka Društva za reviziju Kreston MDM, objašnjava za Magazin Biznis koliko su računovodstvo, revizija i finansijski konsalting ključni za uspešno poslovanje svake kompanije. Suština je u tome što konsalting može dosta da pomogne u kreiranju dodate vrednosti za tu kompaniju.

– Poenta je u tome da imate klijenta koji razume da možete da mu pomognete i koji hoće da vas pita za savet. I to ne samo kada je reč o finansijskim izveštajima, već i o porezima i poreskom planiranju. Mi predlažemo našim klijentima da nas konsultuju pre nego što donesu odluku, jer je posle kasno da se stvari poprave – naglašava naša sagovornica.

• Zašto su poreski savetnici i računovođe danas postali neizbežni “strateški partneri” svakog biznisa?

– Postoji više razloga. Pre svega, strane firme, koje sve više dolaze u Srbiju, nameću i disciplinu koja je nama ovde nedostajala. Samo običan obračun u poslovanju nije dovoljan. Morate da planirate i projektujete troškove. Morate da imate bilanse i knjige iz kojih možete izvući tačne informacije. Primećujemo problem i kod klijenata koji dobro posluju, ali nisu vodili računa da im računovodstvo bude na zadovoljavajućem nivou.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: