JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO U FRANCUSKOJ: Profitiranje u dugoročnoj saradnji

U Francuskoj se model javno-privatnog partnerstva realizuje od sredine 19. veka, a model nazivaju delegirano upravljanje. Ovaj model funkcionisanja JPP omogućio je bolje upravljanje države i privukao veći broj investicija

Pjer-Emerik Šaban

Pjer-Emerik Šaban

U Srbiji postoji tek nekoliko primera projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) među kojima je projekat prenosa i proizvodnje telekomunikacione optičke mreže od vlasnika do korisnika realizovan u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem Informatika iz Novog Sada, obavljanje gradskog i prigradskog prevoza putnika u pojedinim mestima, i drugi. Za pojedine projekte nema dovoljno zainteresovanih firmi, jer velike strane kompanije koje bi se i upustile u ovakva ulaganja žele da istovremeno investiraju u izgradnju nekoliko objekata.

Za razliku od naših malobrojnih primera, u Francuskoj se model privatno-javnog partnerstva realizuje od sredine 19. veka, a JPP nazivaju delegirano upravljanje. Francuskoj je model funkcionisanja JPP omogućio bolje upravljanje države i privukao veći broj investicija.

Kako funkcioniše javno-privatno partnerstvo i koje su prednosti ovakvog modela investiranja u Francuskoj, objasnio je grupi novinara iz Beograda Pjer-Emerik Šaban (Pierre-Emeric Chabanne), direktor Instituta za delegirano upravljanje (Institut de la gestion deleguee – IGD) 23. maja u Parizu. Novinari su Institut obišli u okviru studijske posete Francuskoj, u organizaciji Ministarstva inostranih poslova ove zemlje i u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji, od 18. do 25. maja. Institut je neprofitna institucija koju čine privatna i javna preduzeća i ministarstva, a u njenom administrativnom savetu su i predstavnici države, opština, regija, gradova. Predstavnici medija su istog dana posetili i opštinu Le Plesis-Robinson u jugozapadnom predgrađu Pariza, koja je jedinstven primer dobre primene JPP u Francuskoj.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PROCREDIT BANKA UVEK SPREMNA DA PODRŽI DOBRU POSLOVNU IDEJU KLIJENTA: Brže i jednostavnije do novih poslovnih prilika
  • OCENE STRUČNJAKA BILTENA MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI (MAT): Budžetski deficit se ne može smanjiti bez ušteda države
  • REZULTATI ANKETE POSLODAVACA KOJU JE FINANSIRALA EVROPSKA UNIJA: Više radnih mesta tek u 2015. godini
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • POSLOVNA SAZNANJA: Feedback i Feedforward – ključ razvoja
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Humor – zlata vredan alat
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (3): Pronađi kupca i profitiraj
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2014.
Podelite ovaj tekst: