Југоисточна Европа и даље профитабилна за банке

Неопходно је да се пословање банака редефинише и да се мењају правила игре која се више не зове „раст ради раста“. Уместо тога, банке морају да пронађу равнотежу између захтева регулаторних тела Европске уније и раста, уз нови фокус на прикупљању депозита на локалном тржишту, уместо финансирања из матичних банака

jugoistocna-evropaНи песимистични, ни оптимистични већ – реалистични. Тако би се могли оценити ставови већине од око 800 учесника традиционалне конференције „Јуромани“ (Euromoney) којом већ 18 година у Бечу, у хотелу Хилтон, започињу пословну годину водећи банкари и инвеститори централне и источне Европе, уз присуство представника међународних финансијских институција. Лондонски часопис истог назива „Јуромани“, осмислио је још 1995. године компанију „Јуромани конференс“ која одржава конференције и објављује публикације, а у којима су главни актери управо они који имају највише новца – банкари и инвеститори. Зато је на овој конференцији једнако значајно и оно што се чује на званичним панел расправама, као и оно што се дешава у кулоарима бечког Хилтона, како се то популарно каже, „на маргинама скупа“.
На „Јуромани“ конференцији 2009. године је и настала чувена „Бечка иницијатива“ којом су се стране банке у чијем је поседу око 70 одсто банкарског тржишта југоисточне Европе, обавезале да неће повлачити свој капитал, односно „смањивати изложеност“, из земаља ЈИЕ како не би допринеле повећању последица глобалне кризе која се већ увелико осећала. Но, већ 2011. године инвеститори и банкари су на „Јуромани“ конференцији показивали приличан оптимизам и најављивали да је глобална криза на измаку, те да је почела година опоравка. Крај те године, међутим, показао је да очекиваног опоравка нема и зато су прошлог јануара, почетком 2012. године, учесници „Јуромани“ скупа били прилично песимистични: питање је да ли ће криза бити окончана и у наредне две-три године – оцењивали су тада.

И, ево, овог јануара, изгледала да смо добили – реализам. Сам наслов централног панела конференције „Криза и одговор на њу“ можда то најбоље показује, као и уводне напомене Ричарда Енсора, директора компаније „Јуромани конференс“:

– Ипак, није сада све тако црно. Никог овде, сем господина Динкића, не брине инфлација. Већина влада се изборила са мањком у каси, смањени су трошкови, а добра вест је да се опорављају економије Америке, Кине и Јапана – рекао је Енсор.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: