Живот у љубичастом породице Милошевић

Рођени Шапчани, живели су у околини Штутгарта, по доласку из Немачке преселили су се у Старе Бановце, основали малу породичну фирму, повезали се са немачким партнерима и започели са узгојем и прерадом ароније, сибирске боровнице познате по својим лековитим својствима. Данас имају 25 различитих производа, од којих почетком фебруара креће и козметичка линија са 11 крема, млека, тоника и осталих козметичких препарата

ljubicastoСретен Милошевић (45) радио је 14 година у Немачкој и када се 2006. године вратио у Србију, заједно са супругом Снежаном (која је рођена у Немачкој) и троје деце, одлучили су да се из најразвијеније европске државе преселе у Старе Бановце. Због посла који су намеравали да покрену, сматрали су да је боље бити ближе Београду као центру збивања, а један од разлога за избор управо овог малог места на тридесетак километара од главног града јесте и то што овде живи Сретенова сестра, која је данас шеф производње у породичној фирми.

Овде су Милошевићи основали предузеће Арониа д.о.о. које се бави узгојем и прерадом ароније меланокарпе (aronia melanocarpa), код нас познатије као сибирска боровница. Поред тога бави се и дистрибуцијом производа од ароније на домаћем тржишту и извозом у иностранство.

Прве засаде ароније подигли су на обронцима планине Цер, у близини Шапца, на површини од једног хектара и они представљају личну сировинску базу за даљу производњу. У недостатку сировине за даљу прераду ослањају се и на откуп ароније са домаћег тржишта, чиме помажу и домаће пољопривредне произвођаче.

– Тренутно имамо две плантаже. Поред прве на Церу засадили смо и другу у близини Барајева, тако да је сада укупна површина под аронијом 4,5 хектара. Са овом биљком први пут сам се сусрео пре неколико година, када сам се бавио воћем и поврћем, и тада смо почели више да се интересујемо за могућност њеног узгајања у Србији. Пошто смо дуго живели у Немачкој и знамо какво је њихово пословање, на интернету смо потражили ко се овом делатношћу бави на немачком тржишту. Тако смо доши до фирме „Аронија оригинал“ у Дрездену, контактирали смо их и кренули најпре на обуку – објашњава Сретен Милошевић, директор Ароние д.о.о., идеју и сам почетак пословања.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: