Daleko su od nas kineske stope rasta

Srpski ekonomisti sumnjaju da postoji čarobna formula kojom Srbija može da doživi kineske stope rasta od po sedam odsto. I to u kontinuitetu. To nije pošlo za rukom nijednoj evropskoj ekonomiji na duži rok, objašnjavaju. U ne tako davnoj prošlosti, Srbija je blizu stope rasta od sedam odsto bila 2007. godine. Preciznije, tada je rast BDP-a iznosio 6,4 odsto, ali tada su rast gurali visoki prihodi od privatizacije i međunarodni krediti…

Što je naša sadašnjost lošija to projektujemo bolju budućnost. Ovim rečima je Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, opisao novi cilj kreatora ekonomske politike – da Srbija dostigne stopu rasta od sedam odsto. I to na duži rok. Na kratak rok gledano, naš rast u prvom tromesečju je podbacio i iznosio svega 2,3 odsto. A za ovu godinu planiran je privredni rast od 3,5 odsto.

U svakom slučaju, „Nova agenda rasta za Srbiju“, koju je potpisala Svetska banka, stigla je već početkom ovog maja, u zgradu Vlade Srbije u Nemanji
noj. Kako saznajemo, eksperti ove međunarodne finansijske institucije u tom dokumentu su napisali da sa tri do četiri odsto godišnje, Srbija ne beleži rast koji je potencijalno moguć:

„Srbija je dobro pozicionirana i mogla bi da se pretvori u brzorastuću sofisticiranu modernu ekonomiju, koju pokreće privatni sektor. Za ostvarenje takvih ciljeva je potreban novi talas strukturnih reformi. Prema novoj strategiji rasta, Srbija bi mogla da ubrza rast, omogući dostizanje sličnih zemalja u Centralnoj i Istočnoj Evropi i ubrza približavanje EU“, navodi se u ovom dokumentu.

Analitičari ove međunarodne finansijske institucije za to predviđaju četiri uslova: razvijenost finansijskog sektora, ljudski kapital, tržišna konkurencija i povećanje efikasnosti Vlade. Ako bi se u ovim oblastima dostigao učinak kao u Nemačkoj, Srbija bi mogla da dostigne rast od sedam odsto.

Kada je reč o finansijskom sektoru, analitičari Svetske banke kao najveći problem vide to što se mikro preduzeća suočavaju sa izazovima kada traže finansiranje kod banaka, a drugi izvori finansiranja nisu dovoljno razvijeni.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: