ŠTEFAN DIC, INDUSTRIJSKI DIZAJNER: Dizajneri su odgovorni i za kvalitet proizvodnje

Kolekcije mnogih preduzeća koja se bave proizvodnjom nameštaja sve su bolje i to zahvaljujući dizajnerima koji rade za njih i stvaraju upečatljiv brend. Takvi brendovi su manje podložni kopiranju, za šta se kompanije i zalažu. Sa druge strane, ima mnogo novih proizvoda koji služe samo za pokazivanje

Štefan Dic

Nemac Štefan Dic (Stefan Diez), jedan od najpoznatijih svetskih kreativaca, studirao je na Državnoj akademiji likovnih umetnosti (Staatliche Akademie der Bildenden Kunste) u Štutgartu, gde je stekao diplomu industrijskog dizajnera. Radio je najpre kao stolar, da bi 2003. godine osnovao svoj studio u Minhenu. Prisutan je u raznim sektorima, od dizajna nameštaja i posuđa, do nakita i torbi, a postavljao je izložbe za kompanije kao što su Authentics, Bree, E15, Established and Sons, Moroso, Rosenthal, Thonet, Wilkhahn i druge.

Za nemački brend E15 dizajnirao je stolicu Hudini za koju je nagrađen, a zatim i liniju Eugene. Sa suprugom Saskijom (Saskia) potpisuje dizajn linije Tyvek putnih torbi, pod nazivom Papier. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, između ostalih i „Designpreis der Bundesrepublik Deutschland“, „IF Gold award” i „Red Dot best of the best award”.

Pred šestu Beogradsku nedelju dizajna, koja će biti održana od 23. do 28. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a gde će se Štefan Dic predstaviti kao saradnik Wilkhahn-a, i prikazati manju izložbu radova koje je kreirao za ovu kompaniju, nemački industrijski dizajner odgovorio je i-mejlom na nekoliko pitanja za Magazin Biznis.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: