OLIVER REGL, RAJFAJZEN BANKA: Stabilnost preduslov za ekonomski rast

Rajfajzen banka beleži znake blagog oporavka tražnje, kako od strane građana, tako i u sektoru privrede. Finansijski izveštaji kompanija takođe pokazuju rast finansijskih pokazatelja. Na osnovu toga očekujem blagi ekonomski rast, uz preduslov da se obezbedi stabilnost političkog i ekonomskog okruženja

Oliver Regl

Rajfajzen banka će se i u slučaju primene Vladinih mera za olakšice prilikom otplate kredita, rukovoditi svojom odgovornom i konzervativnom politikom procene rizika. A to znači da će mogućnost odloženog plaćanja biti odobravana samo u slučajevima kada procenimo da će klijent moći da nastavi sa nesmetanom otplatom kredita nakon isteka grejs perioda. U tom smislu, masovna implementacija mere restrukturiranja duga nije moguća, niti je poželjna, kako za banke, tako ni za klijente – kaže Oliver Regl, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke, komentarišući najnovije mere Vlade Srbije kojima se pokušava stvaranje povoljnijih uslova otplate za građane-dužnike. U razgovoru za Magazin Biznis Regl ističe da je Rajfajzen banka uvek pokazivala kooperativnost u programima kojima se podstiče ekonomski razvoj.

• Koliko je realno izvodljiva primena ovog dugog „tajm-auta“ a da kasnije otplata duga ne predstavlja još veći teret?

– Mi smo uvek težili da podržimo i uključimo se u programe Vlade, pre svega one koji su za cilj imali podsticanje domaće proizvodnje i tražnje, kao i pružanje pomoći građanima i privredi u periodu ekonomske krize. U vezi sa najnovijim programom finansijske podrške građanima, Rajfajzen banka će u najkraćem mogućem roku izraditi konkretne mere u cilju sprovođenja ove odluke u praksu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: