КЛАСТЕР ИСТАР 21: Амазон у војвођанској равници

Пројекат „Богатство различитости“ обухвата 14 села која својим јединственим обичајима, традицијом, гастрономијом и музиком омогућавају туристичку понуду каква се не може добити нигде у Европи, можда ни у свету

amozon-u-vojvodiniПод слоганом „Богатство различитости” на Међународном сајму туризма одржаном у Београду од 23. до 26. фебруара, представио се кластер Истар 21, својеврсни промотер унапређења и развоја туризма Подунавља. Промоцијом богатства, обичаја, традиције, гастрономије и музике на сајму је представљена мултикултуралност Војводине, драгоценог елемента аутентичног регионалног туристичког производа.

Биљана Марчета, директорка Магелан корпорације и ауторка и менаџер пројекта „Богатство различитости”, подсетила је посетиоце сајма на не тако давну прошлост Војводине, када је више од 80 процената ове територије било мочварно тло, обрасло богатом храстовом шумом. Пре тачно 300 година, доласком Аустроугарске, ово подручје је постало највећи грађевински пројекат тадашње Европе. Више од 100 хиљада градитеља и 20 хиљада инжењера претварало је „Панонско море” у сасвим нову конфигурацију, ишпартану мрежом канала и дом многобројних нација. Био је то и својеврсни бедем одбране од моћне Отоманске империје.

Управо та мултикултуралност, оличена кроз 25 националних заједница које су говориле шест језика, данас је највећа вредност Војводине каква се не може видети нигде у Европи. Посебна је драгоценост што су сви ти људи који живе у складу једни са другима успели да сачувају од заборава особености своје етничке припадности, а тиме и да одреде јединственост Војводине и специфичну слику Србије.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: