Ћурка се не тови само пред Божић

Почело је са 700 комада да би сада фирма Masterfood годишње одгајила и до 17.000 ћурака, и на трпезе пласирала њихово свеже месо које траже купци

curkaФирма Masterfood већ дванаест година бави се гајењем ћурака и на тржиште пласира свеже ћуреће месо, као и њихове прерађевине. Пре тога, предузеће „Јовановић и синови“ из Бачке Тополе, унутар којег ради и Masterfood од 1992. године трговало је ћурећим месом, увозећи га углавном из земаља које слове као најбољи произвођачи овог меса – Мађарске, Италије и Француске.

– Стално смо се суочавали са питањем наших купаца: када ћете имати свежег меса? Али, из увоза не можете имати свеже месо, објашњава нам Бранимир Јовановић, директор Masterfoodа.

Пошто су њихови највећи купци у то време били угоститељски објекти, њихов захтев је био оправдан – без обзира на одличан и сталан квалитет смрзнутог увозног ћурећег меса, ипак се његов укус не може поредити са оним од свеже спремљених филеа. Зато је предузеће одлучило да се упусти у посао производње ћурећег меса, о чему су у том тренутку знали веома мало. Нису имали чак ни кога да питају, јер показало се да у нашој земљи ни ветеринарски стручњаци још не знају довољно о одгајивачкој пракси.

– Почели смо скромно, под фолијом смо одгајили првих 700 комада, реч је о увозном леглу хибридне сорте, то нису била велика улагања, али смо успели да их однегујемо на нашој фарми у месту Ђала у Банату, каже Јовановић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: