KUDA NAS VODI EKSPANZIJA IZGRADNJE TRŽNIH CENTARA: Još nemamo dovoljno šoping centara!

Srpsko tržište još nije zasićeno šoping molovima, ali investitori sve više ulažu u ritejl parkove jer je isplativije, pošto su jeftiniji za izgradnju, naročito u manjim gradovima. Beograd sad liči na Zagreb iz 2007. i 2008. kada je doživljavao pravi investicioni bum

Bojana Amanović

Tržište Republike Srbije je umereno koncentrisano i realno je očekivati i dolazak nove konkurencije i otvaranje novih trgovinskih centara, jer taj način kupovine sve više odgovara potrebama savremenog potrošača. Odnos broja stanovnika i prodajnog prostora, u kojoj naša zemlja značajno zaostaje za zemljama regiona, pokazatelj je da će se trend rasta trgovinskih centara nastaviti – kaže u razgovoru za Magazin Biznis Bojana Amanović, viši savetnik u Sektoru za trgovinu, usluge i politiku konkurencije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U Srbiji su postojali različiti oblici grupisanja radnji na jednom mestu, međutim, moderni formati sa dodatnim sadržajem javili su se mnogo kasnije. Prvi moderan trgovinski centar – šoping mol otvoren je 2007. Bio je to Delta Siti i predstavlja prekretnicu na relaciji trgovac kupac, uspostavio je i nove navike, potrebe i zahteve potrošača.

Investitorima je najatraktivniji Beograd, a tek nas očekuje „investicioni bum“, jer postoji tražnja za kvalitetnim poslovnim prostorom. Međutim, poznavaoci prilika ukazuju na to da će se fokus sa šoping molova sve više prebacivati na ritejl parkove, jer su to zapravo potrebe potrošača Srbije, a i ulagačima je isplativije, pošto su jeftiniji za izgradnju, naročito u manjim gradovima.

U prošle dve godine otvorena su dva šoping centra, a u fazi izgradnje su još dva. Tako će samo prestonica dobiti novih 130.000 kvadrata prodajnog prostora, a Novi Sad bi do kraja godine trebalo da dobije prvi veliki šoping centar na 50.000 kvadrata. Od 2011. otvoreno je i dvadesetak ritejl parkova. Beograd sad liči na Zagreb iz 2007. i 2008. kada je doživljavao pravi investicioni bum.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: