KULTNO MESTO – KEY WEST NA FLORIDI: Tamo gde je Hemingvej pisao, voleo i lovio

Za ovaj gradić svi kažu da je raj na Zemlji, ako raja uopšte ima. Kada je američka vlada 1821. preuzela Ki Vest zajedno sa ostatkom Floride od Španaca, ni slutili nisu kakvu će svetsku slavu ovo mestašce steći dolaskom jednog od najvećih pisaca, nobelovca Ernesta Hemingveja

Teško je reći šta je veća senzacija: sam put od Majamija do Ki Vesta (Key West) ili sam gradić na krajnjem jugu severnog američkog kontinenta! Ono što je Kalifornija za zapadnu obalu, to je Florida za istočnu. I kad ste već na Floridi, u Majamiju, morate da odete u Kenedi Spejs centar (Kenedy Space Centar) kod Orlanda, da pogledate onu šumu spejs šatlova i kosmičkih raketa kojima se čovek otisnuo u svemir, da ručate sa astronautom ako ste sreće kao što sam je imala ja, da se provozate brodićem na vodenim jastucima među krokodilima Everglejdsa, pa da posle pokusate ogavno neukusno meso ovih reptila u obližnjem restoranu, i nikako da ne propustite – Ki Vest! To uživanje sam ostavila za kraj mog boravka u Majamiju. Otići sa Floride a ne posetiti kuću u kojoj je pisao, voleo, dobio uz Džeka iz prvog braka još dva sina, Patrika i Gregorija i pio, moj omiljeni „Papa“ Ernest Hemingvej, i gradić o kojem se priča kao o sinonimu ljudskih sloboda, i čiji su se stanovnici čak odvažili da osnuju 1982. svoju Konća republiku, sve sa zastavom, pasošima i valutom, kad ih je zbog švercera drogom odsekla od sveta Granična patrola US.
Arhipelag od oko 800 ostrvaca

U ranim jutarnjim satima, pokupio me je ispred hotela u Majamiju turistički bus. Kad smo izašli iz Majamija, krenuli smo jedinstvenim autoputem koji ide posred okeana, pa vam je voda i s leve i s desne strane. Vozimo se preko ostrvaca od koralnih grebena (reč „ki“ je indioskog porekla). Arhipelag od oko 800 ostrvaca i ostrva, podeljen je na tri dela, Gornji, Srednji i Donji. Ki Vest je na donjem delu arhipelaga, pošto pređete preko čak 40 mostova, među njima i najslikaniji „Most od sedam milja“ (7 Miles Bridge) čudo inženjerijske tehnike. Ostrvca, neka s rastinjem neka bez ijednog žbuna, često imaju poetične nazive i saobraćajne znake kao upozorenja da put mogu da prelaze jeleni i srne, ali i aligatori! Železnica koju je vlada SAD izgradila davne 1912. više ne funkcioniše, dok je autoput, takozvani „Overseas Highway“, izgrađen 1938., povremeno pretesan za najezdu turista. Ukočio mi se vrat vrteći glavu čas levo, čas desno, jer sve je baš mnogo interesantno. Približavajući se posle gotovo četvoročasovne vožnje Ki Vestu, pojavljuju se kućice iz viktorijanskog i predviktorijanskog doba, one koje su odolele čestim orkanima.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: