METE KJUEL NILSEN, AMBASADORKA DANSKE U SRBIJI: Mi imamo lek za korupciju – prepišite naš recept

Mi smo jedna od najmanje korumpiranih zemalja u svetu i ponosni smo na to. Građani imaju stav da treba reći „ne” korupciji. To je kombinovano sa jakim antikorupcijskim merama vlade, ali i propisima za promovisanje transparentnosti i kažnjavanje odgovornih

Mete Kjuel Nilsen

Verujem da postoji veliki neiskorišćeni potencijal u oba pravca kada je reč o ekonomskim odnosima Srbije i Danske. Želela bih da vidim mnogo bolju saradnju naše dve zemlje. Usrećuju me, naravno, velike i ozbiljne danske kompanije koje su investirale u Srbiji kao što su Karlsberg i Grundfos, i nadam se da će njihova pozitivna iskustva inspirisati druge danske investitore da dođu ovde. Ali, generalno treba podići promet između naše dve zemlje na mnogo viši nivo.

Ovim rečima Mete Kjuel Nilsen, ambasadorka Danske u Beogradu, počinje razgovor za Magazin Biznis.

– Potencijal postoji u poljoprivredi, na primer, koja je u obe zemlje sektor od strateškog značaja. Proizvodnja svinja, ali i biogasa iz poljoprivrednog otpada je primer za to. I u oblasti zelene energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, mnoge danske kompanije su prisutne u Srbiji. Naša zemlja je spremna da podeli znanje i iskustvo s vama u ovim sektorima. U ambasadi ulažemo mnogo napora da informišemo relevantne danske kompanije o atraktivnosti ulaganja u Srbiji. Interes za investiranje se povećavao u poslednjih nekoliko godina, naša uloga je da sada pomognemo kompanijama i da od namere pređu na konkretne dogovore.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: