BLAGO PRIRODE: NACIONALNI PARK ĐERDAP – Ovde Dunav ima najširi osmeh

Sa 63.608 hektara Đerdap je najveći nacionalni park u našoj zemlji u kojem je sazdano prirodno i kulturno nasleđe na način retko viđen u svetu. Đerdapska klisura, nazvana „Gvozdena vrata“, najveća je rečna klisura probojnica Evrope, gde je moćni Dunav probio karpatske planine u dužini od 90 kilometara

Za Đerdap kažu da je jedan od najtajnovitijih i najzanimljivijih predela naše zemlje. Nemi svedok mnogih milenijuma, zagrljen moćnim Dunavom, bio je mesto na kojem su Argonauti tragali za zlatnim runom, stanovnici Lepenskog Vira klesali svoja ribolika božanstva, a stari Rimljani gradili kamene puteve i utvrđenja vrhunskog neimarskog umeća. “Gvozdena vrata Evrope” bila su prohodna za mnoge osvajače, kulture, običaje, odolevala i posustajala i kroz mnoge vekove iznedrila jedno od najbogatijih staništa svekolikog životinjskog i biljnog sveta, postala neprocenjiva dragocenost i svojevrsni praznik života.

Kanjoni i kotline, klisure i njene tajne oblikovali su čudesan dar prirode kojim danas gospodari više od 1.100 biljnih vrsta, blizu 200 vrsta ptica, jeleni, srndaći, divokoze, divlje svinje… Deo tog neprocenjivog bogatstva pre gotovo četiri decenije dobio je status nacionalnog parka koji sa oko 64 hiljade hektara zauzima vodeću poziciju među svim nacionalnim parkovima Srbije. Na području nacionalnog parka nalazi se veliki broj prirodnih vidikovaca, izrazitih planinskih vrhova i jedinstvenih formacija stena, sa kojih se pružaju neponovljivi i uzbudljivi pogledi.

Obale Dunava i neka davno, ali i u skorijoj istoriji potopljena naselja i danas svedoče o bogatstvu života na ovom području. Svojevrstan trag minulih vremena samo u Nacionalnom parku Đerdap ostavilo je 40 evidentiranih nepokretnih kulturnih dobara, a poseban značaj za proučavanje istorije civilizacije imaju Golubačka tvrđava, Lepenski Vir, Trajanova tabla i ostaci velikog rimskog utvrđenja Diana, izgrađenog u sam osvit Novog veka.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: